Paul McCartney haluaa oikaista The Beatlesin hajoamiseen liittyviä harhakäsityksiä – ”Se en ollut minä, joka halusi lopettaa”

Courtesy Everett Collection /All Over Press

Maccan mukaan John Lennon oli se, joka laittoi bändin toiminnalle pisteen.

The Beatles lopetti toimintansa vuonna 1970 ja monille on jäänyt tapauksesta se mielikuva, että se oli basisti-laulaja Paul McCartney joka hajotti bändin. Asiaan on vaikuttanut se, että McCartney oli se, joka ensimmäisenä sanoi lehdistölle bändin tien tulleen päätökseen ja koska tämä selvitteli bändin välisiä erimielisyyksiä asianajajien kanssa.

Nyt 50 vuotta myöhemmin, lokakuun loppupuolella julkaistavassa BBC Radio 4:n This Cultural Life -sarjan haastattelussa McCartney tekee selväksi, että jos jotakuta pitää syyttää Beatlesin hajoamisesta, se joku on John Lennon.

”Se en ollut minä, joka halusi lopettaa. Ei, ei, ei. John käveli eräänä päivänä huoneeseen ja sanoi jättävänsä Beatlesin. Hänestä se oli jännittävää, kuin avioero. Ja me jouduimme sitten siivoamaan jäljet”, McCartney sanoo haastattelusta julkaistulla ennakkopätkällä.

”Minun piti taistella ja ainoa keino siihen oli haastaa muut oikeuteen, koska he halusivat (Allen) Kleinin [manageriksi]. He kiittivätkin minua vuosia myöhemmin. Mutta se en ollut minä, joka hajotti porukan – se oli meidän Johnny.”

McCartney sanoi tuon ajan olleen erittäin vaikeaa, koska sopimusteknisistä syistä Lennonin eroamisesta tai Beatlesin hajoamisesta ei voinut puhua julkisuudessa. Lopulta McCartney kyllästyi piilottelemaan asioita ja ”päästi kissan pois säkistä”. Hän ei kuitenkaan pystynyt puhumaan Lennonia ympäri ja pyörtämään eroamispäätöksensä, koska laulaja-kitaristilla oli niin vahvasti muita intressejä kuten vaimonsa Yoko Onon kanssa tehdyt tempaukset, joihin lukeutui esimerkiksi Vietnamin sodan vastustaminen makaamalla viikon hotellihuoneen sängyllä.

”John eli uutta elämäänsä Yokon kanssa ja hän halusi pukeutua pusseihin ja maata hotellihuoneessa Amsterdamissa rauhan vuoksi. Siihen on paha sanoa mitään vastaan”, McCartney sanoo ja lisää, ettei hän missään nimessä syyllistä Onoa.

”He olivat mahtava pari. Heissä oli valtavasti voimaa.”

McCartney kuitenkin myöntää, että bändin tarina olisi voinut hyvin jatkoa vielä pitkäänkin, mikäli Lennon ei olisi halunnut lopettaa.

”Se oli minun bändini, minun elämäni. Minä halusin, että se jatkuu ja mielestäni saimme aikaan aika hyvää kamaa. Tiedäthän, Abbey Road (1969), Let It Be (1970)… Ei hassummin.”

This Cultural Lifen McCartney-haastattelu julkaistaan 23. lokakuuta.