Paul Simon Simon & Garfunkel -duon hajoamisesta: ”Se ei ollut Artien vika”

Simonin mukaan kaksikko olisi joka tapauksessa lähtenyt omille teilleen ennen pitkää.
25.9.2023 13:14

Laulaja-lauluntekijä Paul Simonin ja laulaja Art Garfunkelin muodostama Simon & Garfunkel -duo oli yksi 1960-luvun menestyneimmistä ja myydyimmistä esiintyjistä ja kaksikon hiteistä – kuten Mrs. Robinson, The Sound of Silence ja The Bridge Over Troubled Water – on muodostunut ikivihreitä klassikoita, joita ovat sittemmin levyttäneet ja tulkinneet lukuisat muut artistit. 1950-luvulla yhteistyön aloittaneen parivaljakon suhde oli kuitenkin myrskyisä ja välit tulehtuivat lopulta niin, että duo hajosi vuonna 1970 pian menestyslevy The Bridge Over Troubled Waterin julkaisemisen jälkeen. Ja vaikka välit vuosien saatossa paranivatkin ja kaksikko teki useita reunion-kiertueita ja -keikkoja, jäi The Bridge Over Troubled Water Simon & Garfunkelin viimeiseksi albumiksi.

Paul Simon vieraili hiljattain Howard Sternin radio-ohjelmassa ja kävi läpi noita vuoden 1970 välirikkoon johtaneita tapahtumia ja sitä, miten hän lopulta kyllästyi odottamaan Garfunkelia, joka oli lähtenyt kesken The Bridge Over Troubled Water -albumin äänitysten Mike Nicholsin ohjaaman Catch-22 -elokuvan kuvauksiin. Simon ei kuitenkaan osoittele Garfunkelia syyttävällä sormella ja vieritä hajoamista yksin laulajan kontolle.

”Se ei ollut Artien vika eikä siinä ollut kyse pelkästään elokuvasta”, Simon puolustaa Garfunkelia Sternin nostettua pöydälle sen, miten Garfunkel suuntasi näyttelijäuralle Simon & Garfunkelin ollessa suosionsa huipulla.

”Kävimme studiossa ollessamme jatkuvaa köydenvetoa siitä, millä tavalla asioita pitäisi tehdä. Olimme tunteneet toisemme 12-vuotiaista asti, mutta musiikilliset mieltymyksemme olivat hyvin erilaiset ja meillä oli erimielisyyksiä, jotka saattoivat yltyä riidoiksi, jotka seisauttivat koko sessiot.”

”Sitten kuulin yhteiseltä ystävältämme (näyttelijä) Charles Grodinilta, että Art on lupautunut mukaan Nicholsin seuraavaankin elokuvaan. Kysyin Artilta siitä ja ihmettelin, miksei hän kertonut siitä minulle itse vaan kuulin asiasta Grodinilta. ’Pelkäsin, että lopetat Bridge Over Troubled Waterin parissa työskentelemisen, jos kerron’, hän vastasi. Siinä kohtaa totesin, että minun on päästävä pois.”

”Mutta me olisimme joka tapauksessa hajonneet. Duot kuten John Lennon ja Paul McCartney tai Everly Brothers eivät koskaan pysy yhdessä. Ja kun duot palaavat yhteen, siinä ei ole kyse musiikista vaan bisneksestä.”

Lisää luettavaa