Pepe & Saimaa ja Olavi Uusivirta ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi

12.2.2015 14:13

Tämänvuotisen Teosto-palkinnon saajaehdokkaat on valittu. Ehdolla ovat muun muassa Matti Mikkolan Pepe & Saimaa -projekti ja Olavi Uusivirran Ikuiset lapset -albumi.

Kaikkiaan ehdolla on kuusi esiraadin valitsemaa teosta tai teoskokonaisuutta. Jos palkinnon saa yksi teos tai teoskokonaisuus, palkintosumma on 25 000 euroa. Jos taas palkinto jaetaan useamman teoksen kesken, palkintosumma on enintään 40 000 euroa.

Teosto-palkintoa on jaettu vuodesta 2003 lähtien. Vuonna 2014 Teosto-palkinnon sai Risto Ylihärsilä.

Esiraadin valitsemat ehdokkaat perusteluineen:

Perttu Haapanen – Compulsion Island

”Perttu Haapasen (s. 1972) sävellys teoksella Compulsion Island. Haapasen teos Compulsion Island antaa kuulijalle aikaa. Haapanen on onnistunut löytämään omintakeisen visuaalisen ilmaisun, joka kuuluu värikkäässä sointikosmoksessa ja sarjakuvamaisessa vaskien käytössä. Teos on matka: orgaaninen ja hallittu kaari.”

Matti Mikkola – Pepe & Saimaa

”Matti Mikkolan (s. 1976) sävellykset ja sovitukset levyllä Pepe & Saimaa. Yhden miehen rohkea visio huipentaa Matti Mikkolan pitkän musiikillisen matkan. Pepe & Saimaa on täydellä suuttimella tarjoiltu vastaveto himmailulle. Enemmän on tässä tapauksessa todellakin enemmän. Kokonaisuus on hyvällä tavalla musiikkilähtöinen ylistys terveelle suuruudenhulluudelle. Teos vie aikaan, jolloin tähdet olivat tähtiä ja Chanel 5:n tuoksu sekoittui sikarin savuun. Se myös heittää haasteen: tehkää perässä.”

Olavi Uusivirta – Ikuiset lapset

”Olavi Uusivirran (s. 1983) sävellykset ja sanoitukset sekä Timo Kämäräisen, Jaakko Kämäräisen ja Olli Krogeruksen sovitukset levyllä Ikuiset lapset. Uusivirta bändeineen valjastaa 1980-luvun rockin omiin tarkoituksiinsa, ja herättää henkiin jo kuolleeksi luullun suomirock-genren. Ikuiset lapset on taiten tehtyä ja ylimääräisestä riisuttua. Musiikin voima perustuu nokkamiehen karismaan yhdistettynä klassiseen rockbändin voimaan.”

Mikko Hassinen – Elektro GT

”Mikko Hassisen (s. 1971) teokset levyllä Elektro GT. Levystä huokuu se, että Mikko Hassisella on painavaa sanottavaa. Teos on päällekäyvä, ja Hassisen viesti jättää kuulijan positiivisen hämmennyksen valtaan. Vahva, osaset yhteen niputtava musiikillinen näkemys mahdollistaa myös sen, että virtuoosimaiset soittajat yltävät parhaimpaansa.”

Tuomas Logrén – Yövesi

”Tuomas Logrénin (s. 1976) sävellykset ja sovitukset levyllä Yövesi. Levyllään Yövesi Tuomas Logrén yhdistää bluegrassin ja suomalaisen kansanmusiikin täysin omanlaiseksi kokonaisuudekseen. Sovituksillaan Logrén luo perinteestä aidosti uusia kappaleita, ja musiikillinen ajatus on kristallinkirkkaana kaikkien kuultavana. Logrén ei myöskään anna ilmeisen virtuositeettinsa tulla musiikin tielle, vaan pääosaan nousevat teokset.”

Antti Paalanen – Meluta

”Antti Paalasen (s. 1977) teokset levyllä Meluta. Antti Paalasen musiikissa on valtava imu. Teoksen alkuvoimaisuus sekä anteeksipyytelemättömyys vetoavat, ja minimalismissa on läsnä vahva intensiteetti. Henkilökohtaisuutta huokuva Meluta kääntää raskaan musiikin ja konemusiikin kaksirivisen haitarin kielelle, ja Samuli Volannon äänisuunnittelu tukee Paalasen visiota erinomaisesti.”


Palkintoehdokkaat valitsi UMO:n vs. toimitusjohtaja Jutta Jaakkolan, toimittaja Heta Hyttisen, toimittaja Mari Koppisen, toimittaja Pekka Laineen, Suomen Kansallisoopperan yleisö- ja yhteiskuntavastuupäällikkö Lauri Pokkisen, toimittaja Kare Eskolan sekä musiikintekijä Vilma Timosen muodostama esiraati.

Palkinnon saajan valitsee kolmihenkinen jury, johon kuuluvat Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen, RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller ja vuoden 2014 Teosto-palkinnon voittaneen teoskokonaisuuden säveltäjä Risto Ylihärsilä. Päätös julkistetaan Helsingin Musiikkitalolla 9. huhtikuuta.

Lisää luettavaa