Pete Townshend oli päättänyt erota The Who -yhtyeestä juuri ennen Keith Moonin kuolemaa – Rumpalin menehtyminen sai kitaristin toisiin aatoksiin

Townshend tunsi, että hänen täytyy kunnioittaa rumpalin muistoa jatkamalla.
10.5.2022 19:16

The Who -kitaristi Pete Townshend on usein puhunut eri medioissa, ettei oikeastaan tuntenut oloaan kovin kotoisaksi yhtyeen riveissä. Muutama vuosi sitten Rolling Stone -lehdelle antamassaan haastattelussa Townshend sanoi harkinneensa bändistä eroamista ”käytännössä ensimmäisestä päivästä lähtien”.

”Käsitin lähes heti, ettei se ollut sellaista työtä, josta pidin. En pitänyt matkustamisesta. En pitänyt lavalla olemisesta. En pitänyt siitä, että muut jätkät halusivat vain saada tyttöjä. Olin käynyt taidekoulun eikä se tuntunut minusta taiteelta”, Townshend tuumasi tuolloin.

Nyt tuoreessa Audiblen Music+Words -jaksossa Townshend kertoo päättäneensä lopulta lähteä bändistä yhtyeen työstäessä kahdeksatta pitkäsoittoaan, elokuussa 1978 ilmestynyttä Who Are Youta. Syynä oli rumpali Keith Moonin ongelmat päihteiden kanssa.

”Keith yritti soittaa rumpuja Music Must Change -kappaleeseen, joka menee 6/8-tahtilajissa. Hänen piti vain soittaa mukana, [hyräilee yksinkertaista melodiaa], muttei pystynyt siihen”, Townshend sanoo.

”Hän soitti fantastisesti [Who Are You -kappaleessa], joka oli äänitetty vain jotain kuusi kuukautta aiemmin. Tajusin, ettei Keith enää koskaan pystyisi siihen samaan. Menetimme hänet. Silloin päätin erota.”

Moon kuitenkin menehtyi syyskuussa 1978 vain viikkoja Who Are You -levyn julkaisemisen jälkeen. Moonin kuoltua Townshend tuli toisiin aatoksiin ja halusi jatkaa bändiä eteenpäin tehdäkseen kunniaa Moonille. Samalla hän saisi mahdollisuuden tehdä jotain täysin uutta Moonin tilalle tulleen Kenney Jonesin kanssa.

”[Moon] ei ollut tavanomainen rumpali. Hän oli somistaja, koristelija, melkein kuin orkesterirumpali. Mutta hän ei todellakaan ollut Kenney Jones, joka soitti jämäkkää komppia”, Townshend vertaili.

Yhtye julkaisi Jonesin kanssa kaksi pitkäsoittoa, Face Dances (1981) ja It’s Hard (1982). The Who lopetti keikkailun ja Townshend alkoi kirjoittaa kolmatta albumia, mutta jätti levyn kesken ja hajotti bändin keskittyen soolouraansa. Yksittäisten reunion-esiintymisten jälkeen Townshend ja laulaja Roger Daltrey ovat jatkaneet The Who -yhtyeen parissa yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 julkaissen kaksi pitkäsoittoa; Endless Wire vuonna 2006 ja Who vuonna 2019.

Townshend ja Daltrey kiertävät parhaillaan Pohjois-Amerikkaa The Who Hits Back! -kiertueen merkeissä.

Lisää luettavaa