Pink Floyd -muusikko pohtii: Emme menestyisi, jos aloittelisimme uraamme tänä päivänä – ”Kuviot ovat nyt paljon monimutkaisempia”

Nick Mason pitää huolestuttavana, että pienet keikkapaikat sulkevat ovensa yksi toisensa perään, sillä niissä aloittelevat bändit todella hankkivat kannuksensa.

Wright, Gilmour, Waters, Mason

Mikäli Pink Floyd aloittelisi musiikkiuraansa tänä päivänä, se tuskin yltäisi samanlaiseen jättimenestykseen kuin aikanaan 70- ja 80-luvulla. Näin pohti rumpali Nick Mason keskiviikkoiltana Music Matters -kampanjan lanseeraustilaisuudessa. Kampanjassa levitetään tietoisuutta ja liputetaan Briteissä sijaitsevien pienten keikkapaikkojen säilyttämisen puolesta.

Masonin mukaan pienet keikkapaikat ovat aloitteleville bändeille äärimmäisen tärkeitä, sillä niissä yhtyeet pääsevät todella hiomaan taitojaan ja hankkimaan kannuksensa. Mason muistuttaa Pink Floydin oppineen uransa alussa paljon nimenomaan soittamalla Lontoon underground-skenen pienillä klubeilla.

– Kuviot ovat nyt paljon monimutkaisempia kuin silloin 40 vuotta sitten, kun me aloittelimme [mistä on itse asiassa jo reilut 50 vuotta, toim.huom.]. Keikkailu on yksi niistä harvoista asioista, joilla voi oikeasti tienata elantonsa, sillä levymyynnistä ei tällä hetkellä saa rahaa kuin ennen. On tärkeää pitää hengissä sellaiset paikat, joissa nuoret voivat soittaa ja työskennellä, Mason sanoo.

Kun Masonilta udellaan, uskoisiko hän Pink Floydin pärjäävän, mikäli yhtye olisi nyt aloitteleva bändi, on rumpalin vastaus lyhyt ja ytimekäs: ei pärjäisi.

– Menestyminen riippuu niin monesta asiasta. Vaikka olisit miten hyvä tahansa, mielestäni sinun täytyy olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Luulen, että The Beatles olisi ollut vaikeuksissa, mikäli he olisivat aloittaneet 10 vuotta aikaisemmin tai myöhemmin. Ja me olisimme olleet vaikeuksissa ilman muuta.