Pitkä Endstand-dokumentti nähtävillä – ”tarina antaa ei-diggareillekin elämyksiä”

Eräs kaikkien aikojen kovimmista suomalaisista punkrock/hardcore-yhtyeistä lopetti toimintansa vuonna 2008. Tuon ryhmän nimi oli Endstand.

Riihimäellä vuonna 1996 alkunsa saaneesta orkesterista on onneksi valmistunut pitkä dokumentti, joka julkaistiin aikaisemmin dvd-formaatissa. Nyt tuo dokkari on nähtävissä myös YouTubessa.

– Tosiaan, dokumentin varsinaisesta julkaisusta on kulunut jo sen verran aikaa, että dvd:n halunneet ihmiset ovat sen jo ostaneet tai lainanneet tovereiltaan. Ajattelimmekin sitten tarjota muillekin asiasta kiinnostuneille mahdollisuuden nähdä tuo tekele, joten pistimme sen jakoon YouTubeen – mikä olikin hyvä ratkaisu, sillä positiivista palautetta on tullut paljon, sanoo laulaja Janne Tamminen.

– Kun YouTube-julkaisu tapahtui niin oma aikomukseni oli tsekata vain pari minuuttia dokkarin alusta ja varmistaa, että esimerkiksi tekstitykset toimivat moitteetta, mutta jumahdinkin katsomaan koko paketin yhdeltä istumalta. En ollut nähnyt dokkaria sen valmistumisen jälkeen ja monet kohdat olivat päässeet unohtumaan – mieletön määrä hienoja muistoja tulvi taas mieleen ja muistin, kuinka hemmetin tärkeä asia Endstand itsellenikin oli. Yhtye muokkasi omaa maailmaani ja sen parissa tuli kasvettua ihmisenä todella paljon. Vaikka musiikkimme ei kiinnostaisikaan niin suosittelen silti katsomaan dokumentin: uskon nimittäin, että orkesterin tarina antaa ei-diggareillekin elämyksiä!

Endstandia on itse asiassa kuultu Tammisen tulkitsemana livenä aivan äskettäinkin… Kävi nimittäin niin, että laulaja nousi lavalle Tryer-orkesterin kanssa Turussa heinäkuun lopulla.

– Näin Tryerin kavereita Ilosaarirockissa ja siellä laulajakitaristi Jussi heitti puolittain vitsinä, että voisin tulla vetämään pari Endstandin biisiä heidän kanssaan, varsinkin kun Endstandissa viimeiset vuodet soittanut Pekkakin olisi siellä heidän riveissään tuuraavana rumpalina. Dokumentista oli jäänyt niin hyvä fiilis, että innostuin asiasta, varsinkin kun tiesin olevani mökkeilemässä puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta keikkapäivänä. Soundcheckissä treenattiin biisit  (Fall ja I Promise Not To Stay Quiet) ja ihmeen hyvin ne itse keikallakin sujuivat – kunto tosin petti heti alkumetreillä. En muistanutkaan kuinka fyysistä hommaa hardcore/punk-laulajan pesti on!

Tässäpä videomateriaalia: