Pitkäaikainen Kiss-teknikko menehtyi koronaan – työntekijät syyttävät tragediasta kiertueen löysiä turvatoimia

29.10.2021 21:56

Kiss-keulakuva Paul Stanleyn pitkäaikainen kitarateknikko Francis Stueber menehtyi lokakuun 17. päivä. 52-vuotiaana menehtynyt teknikkokonkari oli karanteenissa saatuaan positiivisen covid-19-testituloksen vain muutama päivä ennen kuolemaansa.

”Perheeni rakasti häntä kuten minäkin”, Stanley suri ystävänsä menetystä Twitterissä. ”Hän oli niin ylpeä vaimostaan ja kolmesta pojastaan, kuten hekin olivat hänestä. Olen turta.”

Kolme End of the Road -kiertueen työntekijää väittävät Rolling Stonelle, että kiertueen turvatoimet ovat johtaneet useisiin koronatartuntoihin ja saattaneet lopulta johtaa myös arvostetun teknikon menehtymiseen.

”Meitä ei testattu joka päivä keikoilla – ja tähän liittyy niin monia tuntemattomia tekijöitä”, yksi työntekijöistä kommentoi lehdelle nimettömänä. ”Olimmeko supertartuttajia? Levitimmekö sitä kaupungista toiseen?”

Tuotantoportaan esihenkilö kiistää syytökset. Hänen mukaansa kaikilta työntekijöiltä tuli löytyä rokotetodistus ja heidän piti käyttää maskeja backstagella ollessaan. Tarjoilupuolella oli sekä paikallisia että kiertueen omia työntekijöitä, ja positiivisen koronatestituloksen saaneet passitettiin hotelleihin karanteeniin. Myös sairastuneiden kanssa tekemisissä olleeet testattiin.

Työntekijöiden kertomuksen mukaan maskeja ei kuitenkaan aina käytetty oikeaoppisesti, eikä testejä suoritettu tarpeeksi säännöllisesti.

Tuotannon edustaja kertoo, että oireilevat testattiin. Raporttien mukaan yhtyeen manageriportaan nimeämästä covid-19-vastuuhenkilöstä hankkiuduttiin eroon ennen kiertueen käynnistymistä, ja asia jätettiin tuotannon vastuulle.

Jotkut henkilökunnasta sanovat, ettei covid-testaukseen suhtauduttu tuotannon puolesta erityisen innokkaasti. Tuotantopäällikkö Robert Long kiistää väitteen, mutta myöntää ettei testejä tehty päivittäin.

”Mikäli halusit testin, pääsit siihen”, mies kommentoi. ”Jos haluat testiin, sinulla on oireita, tai jos epäilet jonkun olevan sairas, ole hyvä ja nosta kätesi. Meillä oli kuumemittarit kaikissa busseissa, lämmöt kirjattiin ylös joka aamu, maskeja ja desinfiointiaineita oli kaikkialla saatavilla. Ihmisiä testattiin joka toinen päivä; määräsimme testejä säännöllisesti. En aio olla testaamatta; otan tämän hyvin vakavasti.”

Myös Kiss kiistää syytökset julkaisemassaan lausunnossa.

”End of the Road World Tourilla noudatetaan covid-19-turvatoimia, jotka vastaavat elleivät monin osin jopa ylitä liittovaltion, osavaltion ja paikalliset ohjeistukset. Loppujen lopuksi tämä on kuitenkin edelleen maailmanlaajuinen pandemia eikä ole idioottivarmaa tapaa kiertää ilman jonkinasteista riskiä.”

Stanley ja yhtyetoverinsa Gene Simmons sairastuivat hiljattain koronaan, jonka johdosta keikkapäivämääriä jouduttiin siirtämään.

Työntekijöiden mukaan noin 13 yhtyeen 70-henkisestä tiimistä on sairastunut koronaan orkesterin palattua tien päälle. Joidenkin mukaan Stueber yski ja kärsi hengitysvaikeuksista, mutta pääsi testiin vasta pari päivää ennen kuolemaansa.

Kissin mukaan työntekijät lähetettiin pakolliseen karanteeniin yhtyeen laskuun. Samalla yhtye kiistää matkustamisen potentiaalisesti sairastuneiden/virusta kantavien kanssa ja lisää, että ”lääkinnällistä hoitoa on saatavilla jatkuvasti”.

Yhtye tähdentää, että on ”mahdotonta valvoa työntekijöitä joka hetki”, ja mikäli ”tietty työntekijä päätti käydä syömässä vapaapäivänään, tai käydä oluella paikallisessa baarissa keikan jälkeen, ja teki sen ilman maskia tai muutoin ohjeistuksia noudattamatta, sille ei ole paljoa tehtävissä.”

Työntekijät kritisoivat myös konserttipromoottori Live Nationia, joka vaatii omilta työntekijöiltään rokotuksen ja katsojilta joko rokotetodistuksen tai negatiivisen testin, mutta antaa samalla artistien päättää omista ohjeistuksistaan.

”Sydämemme ovat särkyneet Francisin menetyksen johdosta”, Kiss toteaa lausunnossaan. ”Hän oli ystävä ja kollega 20 vuoden ajan. Häntä ei voi korvata. Miljoonat ihmiset ovat menettäneet jonkun erityisen läheisensä tälle hirvittävälle virukselle, ja rohkaisemme kaikkia ottamaan rokotteen. Suojatkaa itsenne ja rakkaimpanne.”

Lisää luettavaa