Plagioinnista syytetty Ed Sheeran voitti oikeusjutun – ”En ole mikään muiden ihmisten säästöpossu”

Valamiehistö katsoi, ettei Sheeranin Thinking Out Loud kopioi Marvin Gayen vuoden 1973 hittiä.
5.5.2023 10:10

Lauluntekijä Ed Townsendin perikunta nosti vuonna 2017 Ed Sheerania vastaan syytteet plagioinnista. Townsendin perikunnan mukaan Sheeran oli kopioinut vuoden 2014 Thinking Out Loud -kappaleeseensa merkittäviä osia Marvin Gayen vuoden 1973 Let’s Get It On -hitistä, jonka Gaye oli kirjoittanut yhdessä Ed Townsendin kanssa. Asiaa päästiin käsittelemään oikeudessa vasta tänä keväänä ja nyt valamiehistö antoi tapauksessa ratkaisunsa.

Valamiehistön päätöksellä Ed Sheeran ei syyllistynyt plagiointiin ja välttää näin Townsendin perikunnan 100 miljoonan dollarin korvausvaatimukset. Sheeran, joka alkuviikosta sanoi puheenvuorossaan lopettavansa musiikkiuransa kokonaan, mikäli hänet katsotaan syylliseksi, totesi ratkaisun jälkeen median edustajille olevansa päätöksestä erittäin helpottunut.

”Olen vain kaveri kitaran kanssa, joka rakastaa tehdä lauluja muiden iloksi. En ole mikään muiden ihmisten säästöpossu”, Sheeran tokaisi.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Sheerania on syytetty plagioinnista. Viime vuonna Sami Chokri ja Ross O’Donoghue syyttivät Sheeranin kopioineen heidän Oh Why -kappalettaan omassa Shape Of You -hitissään. Oikeus katsoi tämänkin tapauksen Sheeranin hyväksi. Vuonna 2017 Sheeran lisäsi TLC-yhtyeen No Scrubs -kappaleen tekijöitä Shape Of Youn krediitteihin, kun fanit huomasivat kappaleissa samankaltaisuuksia. Asiaa ei käsitelty oikeudessa.

Vuonna 2017 Matt Cardlen Amazing-kappaleen tekijät syyttivät Sheeranin plagioineen kappaletta omassa Photograph-hitissään. Sheeran sopi asian oikeuden ulkopuolella. Sheeran on myöhemmin sanonut katuvansa tapauksen sopimista, koska se ”avasi portit” myöhemmille plagiointisyytöksille.

32-vuotias Sheeran on yksi maailman myydyimpiä artisteja, jonka levyjä on myyty yli 150 miljoonaa kopiota. Hänen vuosina 2017-2019 tekemänsä ÷-maailmankiertue on virallisesti kaikkien aikojen tuottoisin kiertue. Neljästi Grammy-palkittu Sheeran on myös Spotifyn seuratuin artisti.

Lisää luettavaa