Queenin esiintyminen Etelä-Afrikassa boikotista huolimatta oli virhe, sanoo Roger Taylor – ”Tarkoituksemme olivat pelkästään hyvät”

Rumpali myöntää, ettei Etelä-Afrikassa esiintyminen apartheidin aikaan ollut viisasta.
28.12.2021 15:22

1980-luvulla YK asetti Etelä-Afrikan kulttuuriseen boikottiin maassa harjoitetun rotuerottelupolitiikan eli apartheidin vuoksi. Boikotista huolimatta Queen konsertoi maassa The Works -albumin kiertueella syksyllä 1984: yhtyeelle oli sovittu 12 konserttia Bophuthatswanassa. Yhtyeen vierailu kuitenkin typistyi yhdeksän konsertin mittaiseksi Freddie Mercuryn ääniongelmien vuoksi.

Queen sai esiintymisistään runsaasti kritiikkiä, jolta yhtye puolustautui sillä, että se halusi pitää musiikin ja politiikan visusti erossa toisistaan ja he halusivat vain soittaa musiikkiaan kaikille, jotka halusivat sitä kuulla. Tuoreessa Classic Rockin haastattelussa Roger Taylor sanoo nyt ajattelevansa noista keikoista tyystin eri tavoin.

”Luoja, että saimme siitä paskaa niskaan. Rod Stewart, Barry Manilow… He pääsivät vähällä, toisin kuin me”, Taylor muistelee.

”Tarkoituksemme olivat pelkästään hyvät, ihan oikeasti. Emme edes hyötyneet siitä rahallisesti. Muistan, miten Brian (May, kitaristi) meni jakamaan joitain palkintoja Soweto-festivaaleille. Menimme sinne pelkästään hyvää hyvyyttämme, mutta se oli virhe.”

Taylor keskusteli Queenin poliitikan välttelystä aiemmin syksyllä myös Music Radarin haastattelussa ja totesi, ettei pelkää ottaa kantaa nyt soololevyillään.

”Aloitellessamme 70-luvulla tehtiin todella paljon kovaa poliittista kamaa. Freddie sanoi, ettei halunnut lähteä sellaiseen. ’Haluan kiertää ympäri maailmaa esittämässä kappaleita, joista ihmiset voivat nauttia. En ole täällä välittämässä mitään viestiä’. Mielestäni se on ihan hyvä lähestymistapa”, Taylor sanoi tuolloin.

 

Lisää luettavaa