”Rajalla tapahtuu häpeällisen epäinhimillisiä asioita” – Bruce Springsteen otti kantaa USA:n siirtolaispolitiikan nollatoleranssiin

Springsteen viittaa menettelyyn, jossa laittomien maahantulijoiden lapset erotetaan rajalla vanhemmistaan ja sijoitetaan säilöönottokeskuksiin.

Viime päivinä Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalta kantautuneet uutiset ja kuvat ovat kertoneet karua kieltä USA:n harjoittamasta nollatoleranssista laittomien maahantulijoiden suhteen. Nollatoleranssin mukaan jokainen laitonta maahantuloa yrittävä saa syytteen, minkä vuoksi pienetkin lapset on erotettu pidätetyistä vanhemmistaan. Associated Press uutisoi Teksasin rajalle varastohalleihin rakennetuista häkeistä, joihin lapsia sijoitetaan: yhdessä kanaverkkohäkissä saattoi olla 20 lasta ja tiistaihin mennessä vanhemmistaan erotettuja lapsia – joista nuorimmat sylivauvoja – oli jo yli 2300 lasta pelkästään huhtikuun alusta laskettuna, jolloin nollatoleranssilinjaus otettiin käyttöön.

Siirtolaispolitiikkaa sekä lasten erottamista ja säilöönottokeskuksiin sijoittamista on kritisoitu voimakkaasti ja laajalti. Kritisoijien joukkoon on liittynyt muun muassa muusikko Bruce Springsteen, joka The New Yorkerin mukaan otti tavoistaan poiketen suoraan kantaa asiaan Broadway-sooloesityksensä yhteydessä.

”En usko siihen, että minun tai mille tahansa rock-keikalle tulevat ihmiset haluavat, että heille saarnataan. Mutta uskon, että he haluavat tulla muistutetuksi asioista – siitä, keitä he ovat iloisimmillaan, syvällisimmillään, silloin kun elämä tuntuu täydeltä. Yleisön seassa on hyvä ottaa yhteys sydämeensä ja henkeensä. Musiikki auttaa siinä hyvin, erityisesti näinä aikoina, kun muistutus siitä, keitä olemme ja mitä voimme olla, ei ole ollenkaan pahasta”, Springsteen lausui yleisön edessä.

”Esimerkiksi March for Our Lives -viikonloppuna Washingtonin nuoret ja kansalaiset ympäri maailman muistuttivat meitä, miltä amerikkalainen usko ja usko amerikkalaiseen demokratiaan näyttää ja tuntuu. Oli rohkaisevaa nähdä nuo ihmiset kaduilla kantaen oikeutettua intohimoaan hyvän asian puolesta.”

”Se oli hyvä ja tarpeellinen päivä, sillä juuri nyt Amerikan rajalla tapahtuu niin häpeällisen epäinhimillisiä ja epä-amerikkalaisia asioita, että se pistää vihaksi. Jopa korkea-arvoiset henkilöt Amerikan hallinnossa pilkkaavat Jumalaa ja maatamme väittämällä, että on moraalisesti oikein hyökätä lasten kimppuun. Herra armahtakoon sielumme.”

Springsteen valoi kuitenkin toivoa kuuntelijoilleen ja pysyi rohkaisevan optimistisena. Hän siteerasi Martin Luther Kingia, joka sanoi moraalisen universumin kaaren olevan pitkä, mutta taipuvan kohti oikeudenmukaisuutta.

”Viime aikoina on ollut paljon, paljon päiviä, jolloin siihen on ollut vaikea uskoa. Mutta olen elänyt tarpeeksi pitkään nähdäkseni sen toimivan käytännössä ja valanut siihen uskoa. Mutta tiedän myös, ettei se kaari taivu itsestään. Meidän kaikkien tulee nojata ja työntää sitä oikeaan suuntaan joka päivä. Mielestäni on tärkeää uskoa noihin sanoihin ja toimia sen mukaisesti.”

Ja siihen suuntaan kaari onkin jo ehtinyt jonkun verran taipuakin: presidentti Donald Trump allekirjoitti myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa määräyksen perheiden pitämisestä yhdessä. Nollatoleranssi laittomille siirtolaisille jatkuu yhä, mutta lapsia ja vanhempia ei enää eroteta toisistaan.