Roger Waters hätkähdyttää jälleen: syyttää Ukrainaa sodan pitkittämisestä ja kehottaa maata alueluovutuksiin

7.9.2022 11:06

Roger Watersin elokuun alussa CNN:lle antama haastattelu herätti länsimaissa laajasti närkästystä. Yhteiskunnallisiin asioihin hanakasti kantaa ottava muusikko näytti myötäilevän Venäjän ja Kiinan näkökantoja ja syytti käytännössä Yhdysvaltoja ja Natoa Ukrainan sodasta. Pink Floyd -tähti oli valmis luokittelemaan Joe Bidenin sotarikolliseksi, mutta Putinin huolet saivat osakseen paljon enemmän ymmärrystä. Kiinan harjoittaman uiguurien vainon – josta muun muassa YK on varsin huolissaan – Waters kuittasi ”hölynpölyksi”.

Nyt kävi selväksi, ettei tämä haastattelu ollut mikään yksittäinen tempaus, vaan Waters todella toistaa Venäjän propagandaa siitä, miksi Ukrainassa taistellaan. Lähtökohtana ei ole, että Venäjä käy brutaalia hyökkäyssotaa naapurimaassaan, vaan syyttävä sormi osoittaa kohti Yhdysvaltoja, joka Watersin mielestä pitkittää konfliktia tarjoamalla Ukrainalle aseapua.

Waters kertoo ajatuksiaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puolisolle Olenalle osoitetussa avoimessa kirjeessä. Olena Zelenskyi pyysi taannoin BBC:n haastattelussa länsimaita jatkamaan Ukrainan tukemista ja näpäytti kallistuvien sähkölaskujensa kanssa painivia Brittejä, että samalla kun muualla Euroopassa lasketaan pennejä, Ukrainassa lasketaan ruumiita.

”Bensan heittäminen liekkeihin (eli aseiden lähettäminen Ukrainaan – toim. huom.) ei ole koskaan lyhentänyt sotia aikaisemmin, eikä se toimi nytkään, koska tässä tapauksessa A) bensaa heitetään eniten Washingtonista, joka on verrattain turvallisen välimatkan päässä tulipalosta ja B) koska bensan heittäjien intresseissä on jatkaa konfliktia niin pitkään kuin mahdollista”, Waters kirjoittaa.

Mikä siis eteen? Watersin mielestä Ukrainan pitäisi aivan ensiksi luopua hyökkäyksen kohteena olevista itäisistä osistaan. Volodymyr Zelenskyi saa puolestaan sapiskaa siitä, että on ryhtynyt pelehtimään ”äärinationalistisia voimien” kanssa ja Venäjän vaatimukset on ohitettu kerta toisensa jälkeen.

Entä mitä jäi mainitsematta? Esimerkiksi se kylmä tosiasia, että Venäjä haluaa naapurimaistaan itselleen etupiirin, jonka asioihin se voi suoraan vaikuttaa. Tai että Putin on määritellyt Ukrainan ”epävaltioksi”, jolla ei oikeastaan ole oikeutta olla olemassa ja joka tulee liittää osaksi Venäjää. Eikä nyt edes mennä Venäjän tekemiin sotarikoksiin ja siviilien sumeilemattomaan pommittamiseen.

EDIT: Mainittakoon tässä yhteydessä, että ukrainalaisen hiphopin taituri Alyona Alyona saapuu esiintymään Helsingin Korjaamolle keskiviikkona 2. marraskuuta. Keikan liput tulevat myyntiin Tiketissä keskiviikkona 7. syyskuuta.

Lisää luettavaa