Rolling Stones poisti yhden tunnetuimmista hiteistään keikkasetistä – sanoitukset liian arveluttavat nykypäivään

Chris Tuite / imageSPACE / Shutterstock / AOP

Ajat muuttuvat, ja Rolling Stones niiden mukana. Eikä nyt puhuta rumpali Charlie Wattsin kuolemasta, vaan siitä, että yhtye päätti siivota keikkasettiään vähän paremmin nykyaikaan sopivaksi. Jotkut jutut, mistä laulettiin 1960–70-luvuilla, eivät svengaa ihan samalla tavalla nykyään.

Siis mistä on kyse? Paholaislaulu Sympathy for the Devilistä? Raiskauksia ja murhia vilisevästä Gimme Shelteristä? Ei suinkaan, vaan Brown Sugarista. Biisin sanoituksissa viitataan orjamarkkinoihin ja orjien seksuaaliseen hyväksikäyttöön, ja nämä ovat sen verran arkoja aiheita nykyään, että bändi on katsonut paremmaksi antaa hitin olla jäähyllä hetken aikaa.

Los Angeles Timesin haastattelussa Keith Richards vakuuttaa biisin kertovan nimenomaan ”orjuuden kauhuista”, mutta kitaristi myöntää kappaleen olevan altis toisenlaisillekin tulkinnoilla.

”Juuri nyt en halua joutua mihinkään konflikteihin tällaisen paskan vuoksi”, Richards sanoo. ”Mutta toivon, että voimme herättää biisin henkiin taas jossain vaiheessa.”

Mick Jagger puolestaan tyytyy toteamaan, että yhtyeellä riittää aika paljon muutakin materiaalia esitettäväksi.

”Olemme soittaneet Brown Sugarin joka ilta 1970-luvun alun jälkeen, joten joskus voi tulla mieleen, että otetaanpa se pois ja katsotaan, mitä tapahtuu. Saatamme ottaa biisin vielä settiin takaisinkin”, Jagger sanoo haastattelussa.

Olisi eittämättä vähän irvokasta kuulla bändin esittävän nuorten naisorjien suloista kertovaa kappaletta, kun yhtyeen kiertuekokoonpanossa on nykyään mukana useita mustia muusikoita. Onneksi bändillä tosiaan piisaa muita hittejä soitettavaksi.