Saadaanko tyhjillään seisova ex-Hartwall-areena taas käyttöön? Asiassa otettiin askel oikeaan suuntaan, kertoo HS

Venäläisomisteisen Helsinki-hallin viimeisin maavuokraerä jäi maksamatta, mikä voi antaa mahdollisuuden hallin haltuunottoon, Helsingin Sanomat uutisoi.
29.8.2023 10:57

Helsingissä lukuisten maailmantähtien konserttipaikkana pitkään toiminut Helsinki-halli, joka tunnettiin ennen nimellä Hartwall-areena, on seissyt tyhjillään ja toimettomana keväästä 2022 saakka, koska hallin venäläiset pääomistajat päätyivät pakotelistalle Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan. Hallin myymisestä on käyty keskusteluja viimeksi marraskuussa, mutta sen jälkeen on sillä rintamalla ollut hiljaisempaa. Eikä hallia voida lunastaa väkipakollakaan, koska halliyhtiö on huolehtinut tonttivuokrasta ja kiinteistöveroista normaaliin tapaan.

Tunnelin päässä näkyy kuitenkin jo pieni pilkahdus toivoa. Ulkoministeri Elina Valtonen kertoi viime viikonloppuna Ylen Ykkösaamussa., että Helsinki-hallin tilanteeseen haetaan parhaillaan ratkaisua ministeritasolla. Lisäksi Helsingin Sanomat uutisoi, että viimeisin maavuokra, jonka eräpäivä on ollut heinäkuussa, on jäänyt halliyhtiöltä maksamatta. Mikäli seuraava, lokakuulle ajoittuva maksu jää myös maksamatta, tarjoutuu kaupungille mahdollisuus hallin haltuunottoon.

”Tämä mahdollistaa kaupungille erilaisia prosesseja, jotka voivat johtaa samaan lopputulokseen kuin valtiovallan käynnistämä työ”, toteaa pormestari Juhana Vartiainen, joka sanoo olevansa poikkeuksellisesti tyytyväinen, että laskut ovat jääneet maksamatta.

Mikäli vuokria ei ala kuulua, voi kaupunki joko purkaa maavuokrasopimuksen (mikä tarkoittaisi myös koko areenan purkamista) tai aloittaa ulosottomenettelyn. Vartiaisen mukaan tärkeintä on se, että asiassa päästäisiin ylipäänsä eteenpäin, mutta pitkällä aikavälillä parasta olisi, että hallille saataisiin uusi yksityinen omistaja.

”Jos tämä prosessi helpottuisi sillä, että kaupunki toimisi väliomistajana, en asettuisi poikkiteloin”, Vartiainen lisää.

Lisää luettavaa