Sami Yaffa: ”Hyvää musaa löytyy joka puolelta”

25.8.2014 11:16

Sami Yaffa nähdään tästä päivästä lähtien myös televisiossa. Yle Teema -kanavalla esitettävä Sami Yaffa – Sound Tracker -ohjelma vie niin Samin kuin katsojatkin ympäri maailmaa löytyvän musiikin pyörteisiin seikkailuasenteella.

Idea ohjelmaan syntyi Samin itsensä osallistuessa taannoin kansainvälisen kokkiohjelman Suomi-jaksoon.

Mitä jos ottaisi ruuan pois ja panisi musan tilalle?

– Tässä joku maailmankaikkeus yhdistyi ja tähdet menivät jonoon. Anthony Bourdaininin No Reservations -tv-ohjelmaa filmatessa aloin kelata, että mitä jos ottaisi ruuan pois ja panisi musan tilalle? Näyttäisi vähän maailman musikaalisia antimia jengille ja sitä vibaa, mikä muualta löytyy, Sami kertoo.

Ohjaaja ja myös Yaffan kaveri Otso Tiainen oli saanut liki samanlaisen ajatuksen ja otti yhteyttä pari päivää Bourdain-kuvausten jälkeen Samille ehdottaen maailman musaan liittyvän ohjelman isännöintiä. Kun mukaan saatiin innostettua vielä Madventures-miehet Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff sekä Yleisradio, homma lähti käyntiin.

– Jotkut sarjan paikoista ovat mestoja, jotka on mulle jo geograafisesti tuttuja, eli olen käynyt tonteilla. Jotkut on valittu ainoastaan musiikin vuoksi. Halusin valita mestoja, jotka ovat rikkaita niin kulttuurisesti kuin musiikillisesti. Hyvää musaa löytyy joka puolelta.

Hyvää musaa löytyy joka puolelta.

Sami kuvailee sarjan tekemistä ehkä jopa antoisimmaksi kokemukseksi polullaan koskaan. Myös tekijätiimin yhtä aikaa ammattimainen ja luova meininki teki vaikutuksen.

– Nämä kaikki matkat ovat olleet täynnä yllätyksiä aina Afrikasta Etelä-Amerikkaan, Jenkeistä Eurooppaan. Mieletöntä vieraanvaraisuutta ja kokemuksien jakamista, uskomatonta soittoa, filosofiaa ja sairaan hyviä pirskeitä. Mun on mahdotonta valita yhtä juttua yli muiden, koko matka on ollut perkeleen trippi, Sami kuvailee osuvasti.

Reissujen anti tulee kuulumaan takuulla myös miehen musiikillisessa tuotannossa.

– Mähän olen yhdistänyt oman Mad Juana -bändini kanssa kaikenlaista musaa jo kohta kaksi vuosikymmentä. Muusikkona täytyy pitää korvasi ja mielesi auki.

Sinustahan tulee nyt rocktähden lisäksi myös tv-tähti. Miltä tuntuu?

– Kerron sitten kun oon. Jos oon, Sami hymyilee.

Tv-sarjalle saadaan jatkoa lokakuussa ilmestyvästä Like Kustannuksen julkaisemasta Sound Tracker -kirjasta. Se esittelee Yaffan löytämää musiikkia Brasilian favelapunkista Serbian romanimusikkiin, Yhdysvaltain americanaan ja Etiopian rituaalimusiikkiin. Kirjan on toimittanut Tommi Liimatta.

Sami Yaffa – Sound Tracker
ma 25.8. klo 21.00
Yle Teema

Ohjelman ensimmäisessä jaksossa matkustetaan New Yorkiin.

LISÄTIETOJA: Yle Teema / Sami Yaffa – Sound Tracker

(Kuva: Yle)

Lisää luettavaa