”Se oli hulluutta” – Metallican kiertueryhmä muistelee kaaosta vuoden 1984 Suomen-keikalla

1.8.2023 12:05

Satuitko olemaan paikalla, kun Metallica esiintyi 14.12.1984 Tarvasjoella? Tämä oli orkesterin ihka ensimmäinen konsertti Suomessa, ja mikäli Classic Rockin aiheesta tekemää artikkelia on uskominen, keikan alla koettiin melkoinen kaaos, kun yhtyeen ja paikallisten välille kehkeytyi kunnon joukkotappelu. Kaikenlaista!

Classic Rock pohjaa juttunsa ääniteknikko Mick Hughesin kertomukseen. Ilmeisesti kuvio meni niin, että Metallican valomiehenä toiminut Tony Zed ryhtyi kärhämään erään kiertuebussiin nousseen suomalaistytön kanssa, ja tilanne eteni siitä laajemmaksi käsirysyksi. Zedillä oli nimittäin tapana ilmoittaa paikallaolonsa karjaisemalla mahdollisimman lujaa aina uuteen tilaan astuessaan, ja kun mies toimi näin kiertuebussiin noustessaan, paikalla ollut nuori nainen säikähti ja tempaisi huutajaa nyrkillä naamatauluun. Herrasmiessäännöistä piittaamaton valoteknikko vastasi iskuun samalla mitalla, jolloin nainen säntäsi ulos autosta kavereidensa luo.

Kuulijakunnan keskuudessa alkoi levitä tieto siitä, että nuorta tyttöä oli lyöty keikkabussissa, mikä tietysti nosti kierroslukuja katsojien keskuudessa. Tilanne kärjistyi lopulta joukkotappeluksi, kun paikalliset ottivat yhteen Metallican ja kiertueporukan kanssa. ”Koko helvetin paikka oli yhtä tappelunnujakkaa. Kaikki olivat yleisön seassa, sekä bändi että teknikot. Se oli hulluutta”, Hughes muistelee artikkelissa.

Lopulta tilanne rauhoittui – osaksi sen takia, että Cliff Burton nappasi rytäkkään mukaan oikein vasaran pelotteeksi. ”Oli ihan legendaarinen näky, kun Cliff eteni hitaasti tappelun sekaan vasara kädessään”, Hughes sanoo. Keikka saatiin soitettua ja Metallica eteni 15.12. Nivalan Tuiskulaan ja 16.12. Helsingin Kulttuuritalolle. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

Vaan miten mahtavat paikalla olleet katsojat tilanteen muistaa? Kiinnistaisi kuulla. Jos olit vuonna 1984 katsomossa, laita vaikka täältä käsin tarinaa tulemaan!

Lisää luettavaa