Sentencedistä tuttu Ville Laihiala aikoo vaihtaa laulukieltä: ”Mustasta löytyy vielä uusia sävyjä”

Joni Haavisto / All Over Press

Sentencedin laulajana raskaan musiikin kansainväliseen eturintamaan noussut Ville Laihiala julkaisee suomenkielisen sooloalbumin ensi vuonna. Levyn tarkka ilmestymisajankohta selviää myöhemmin.

– Kyseessä ei ole mikään hetken päähänpisto, sillä ajatus äidinkielellä tulkitusta albumista on pyöri nyt mielessä ainakin kymmenen vuotta.

­Millaista suomeksi sanoittaminen on ollut?

– Lopulliset tekstit ovat vielä vähän kesken, mutta onhan tässä tullut jo selväksi, että äidinkielellä pääsee entistäkin lähemmäksi asioiden ydintä ja mustasta löytyy vielä uusia sävyjä, sanoo Laihiala.

– Ylipäänsä uudet sanoitukset ovat sellaista oman olotilan, ajatuksien ja tunteiden sekamelskaa. Mukana on myös reilusti pikimustaa huumoria oman elämän syksyssä tarpomisesta.

Miltä suomenkielisen soololevyn musiikki kuulostaa?

– Raskaudesta en luovu tälläkään kerralla, mutta biisit liikkuvat joka tapauksessa varsin laajalla skaalalla turboahdetusta rockabillystä hyvinkin alastomalta soundaavaan tulkintaan, kuvailee Laihiala.

– Levylle tulee myös aikaisempaa laajempi kattaus instrumentteja. Mukana ovat esimerkiksi piano, puhallinsoittimia ja muitakin kiinnostavia hilavitkuttimia.

Onko luvassa myös keikkoja?

– Totta kai. Lähdemme esiintymään saman tien, kunhan keikkaikkuna vaan aukeaa kunnolla, sanoo laulaja.

– Kuten jotkut saattoivat huomata, edellinen yhtyeeni S-Tool vetäytyi “määrittelemättömän mittaiselle tauolle”, mutta ei hätää… Itselleni tärkeät S-Tool -muusikot ovat mukana myös soolobändissäni!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 8/21.