”Siitä piti tulla trilogia” – Taustavoimat muistelevat Guns N’ Rosesin vahvasti mielipiteitä jakanutta levyä

Chinese Democracyn julkaisua Axl Rosen soololevynä harkittiin myös.
25.12.2018 12:15

Guns N’ Rosesin – tai siinä vaiheessa lähinnä Axl Rosen ja kumppanien – Chinese Democracy -albumin julkaisusta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 10 vuotta. Merkkipaalun kunniaksi Billboard-lehti on haastatellut muun muassa silloista Geffen-levy-yhtiön A&R-miestä Tom Zutautia sekä bändin silloista basistia Tommy Stinsonia, jotka muistelivat kovimpienkin fanien keskuudessa mielipiteitä jakanutta ja hämmennystä aiheuttanutta levyä.

”Jos se olisi julkaistu Axl Rosen soololevynä, se olisi luultavasti myynyt miljoonia. Mutta kun asiasta keskusteltiin, [Axl Rose] ei vain ollut vielä valmis menemään sinne”, tuumii Zutaut.

Chinese Democracy myi Yhdysvalloissa ensimmäisen 12 viikon aikana Nielsenin mittausten mukaan 549 000 kappaletta. Metallican ja AC/DC:n samana vuonna ilmestyneitä levyjä myytiin samassa ajassa yli platinarajan eli miljoonaa kappaletta.

”Axlin tavoite oli tehdä moderni levy ja tehdä Guns N’ Rosesista moderni bändi,  mutta fanit eivät hyväksyneet sitä. Jos levy olisikin ollut W. Axl Rosen levy, niin… Kuka tietää.”

”Mutta tätä ei kovinkaan moni tiedä: siitä piti tulla trilogia”, Zutaut paljastaa Billboardille. Basisti Tommy Stinson ei vahvista asiaa suoralta kädeltä, mutta näin voidaan tulkita rivien välistä. Erään Billbooardin lähteen mukaan ylijääneet biisit oli tarkoitus julkaista vuonna 2016, mutta bändin reunion-kuviot sotkivat nämä suunnitelmat.

”Sanon vain sen, että albumia ei oltu tarkoitettu yhdelle levylle”, Stinson toteaa ja sanoo pitävänsä levy-yhtiöpamppu Jimmy Iovinea suurimpana syypäänä levyn floppaamiseen.

”Mielestäni hän sabotoi koko hommaa jollain tasolla. Levyn suhteen otettiin monia harha-askeleita ja ne kaikki liittyivät levy-yhtiöön, jonka vuoksi koko levy meni piloille”, Stinson sanoo ja kertoo levy-yhtiön esimerkiksi julkaisseen levyn keskeneräisenä ilman kunnon promootiota – minkä vuoksi Axl Rose ei itse halunnut osallistua levyn markkinointiin millään tavalla.

”Se riistettiin häneltä viimeisillä sekunneilla eikä hän ollut vielä valmis siihen.”

Vaikka Chinese Democracy olikin kaupallinen floppi, on sen kappaleita päätynyt Guns N’ Rosesin settilistoille jopa senkin jälkeen, kun Slash ja Duff McKagan palasivat jälleen yhtyeen kokoonpanoon.

”Yksi reunionin parhaista puolista on päästä kuulemaan levyn materiaalia Slashin ja Duffin kanssa, ja kuulla, miten paljon paremmalta ne kuulostavat heidän soittaminaan. Se vain ruokkii mielikuvitusta lisää ja pistää ajattelemaan, miltä levy olisikaan kuulostanut, jos he olisivat olleet mukana”, Zutaut sanoo.

Lisää luettavaa