Simpsoneissa nähtiin hyvin morrisseymäinen hahmo – Morrissey pahoitti mielensä ”vastenmielisestä” ja ”rasistisesta” jaksosta

Morrissey sanoo animaatiosarjan tekijöitä tekopyhiksi.
19.4.2021 15:07

Amerikassa esitettiin viime viikonloppuna pitkän linjan animaatiosarja Simpsonien uusin jakso Panic on the Streets of Springfield, jossa Lisa Simpson tutustuu brittiartisti Quilloughbyyn (jota ääninäyttelee Benedict Cumberbatch), jonka hahmo on tekijöiden mukaan yhdistelmä monia 1980-luvun rockikoneita kuten The Curen Robert Smithiä, Joy Divisionin Ian Curtisia sekä kaikkein vahvimmin ja selkeimmin The Smiths -nokkamies Morrisseytä. Quilloughbylla on esimerkiksi kappale Hamburger Homicide, joka viittaa tietenkin Smithsin Meat Is Murder -kappaleeseen.

Morrisseyn some-tiimi innostui asiasta ja mainosti jaksoa sosiaalisessa mediassa ennen viikonloppua, mutta ilmeisesti Quilloughbyn hahmo osoittautui odotettua erilaisemmaksi, sillä esityksen jälkeen ääni muuttui kellossa täysin. Morrisseyn Facebook-sivuilla julkaistiinkin myöhemmin manageri Peter Katsisin kirjoittama pitkä teksti, jossa jakso ja koko sarjan tekijätiimi haukuttiin maan rakoon.

”Surullista, miten Simpsonit, joka ennen kiteytti loistavasti modernin kulttuurin kokemisen, on taantunut käyttämään hyväkseen halpoja ristiriitoja ja ilkeitä juoruja”, Katsis toteaa laulajan some-tilin julkaisussa..

”On eri asia nauraa asioille – muut ohjelmat kuten Saturday Night Live osaavat edelleen tehdä loistavaa satiiria – mutta kun sarja vajoaa käyttämään näin vihamielisiä taktiikoita kuten näyttämään Morrisseyn hahmon vatsa paidasta ulos roikkuvana (jollainen hän ei ole koskaan ollut), herää kysymys, kuka täällä oikeasti on se muita satuttava, rasistinen ryhmä.”

”Mikä pahempaa, Morrisseyn hahmoa rasistiksi kutsuminen ilman mitään tarkempia esimerkkejä, ei tarjoa mitään. Sillä vain loukataan artistia. Heidän pitäisi ottaa peili käteen ja katsoa sieltä itseään tarkasti.”

”Morrissey ei ole koskaan tehnyt asioita rahan takia, ei ole haastanut ihmisiä oikeuteen hyökkäystensä vuoksi, ei ole koskaan lakannut esittämästä hyviä keikkoja ja on yhä vegaani ja vahva eläinten oikeuksien puolestapuhuja. Se, että jaksossa väitetään mitään muuta… Simpsonien tekopyhä lähestymistapa kertoo kaiken tarpeellisen. He ovat niitä, jotka lakkasivat olemasta luovia ja joista on tullut anteeksiantamattoman vahingollisia ja rasistisia. Ei ole yllättävää, että Simpsonien katsojaluvut ovat viime vuosina tulleet reilusti alas.”

Myöhemmin Morrissey kommentoi jaksoa myös henkilökohtaisesti omalla Morrissey Central -sivustollaan.

”Simpsonien tekijöiden minua kohtaan osoittama viha on ilmiselvä herjaus, mutta siitä syytteen nostaminen vaatisi onnistuakseen enemmän rahaa kuin pystyisin keräämään. Eikä minulla ole myöskään asianajajien armeijaa valmiudessa. Tämä on yleisesti tiedossa ja luultavasti se syy, miksi minua kohtaan niin huolettomasti ja äänekkäästi hyökätään”, Morrissey kirjoittaa.

”Minua kohtaan esitetyt syytökset tulevat yleensä joltain, jolla on mielipuolinen halu olla tärkeä; he eivät operoi kovin korkealla tasolla. Esimerkiksi Simpsonien käsikirjoittaminen näköjään vaatii ainoastaan täydellistä tietämättömyyttä. Mutta kaikki tämä on minulle liian helppoa sanoa. Maailmassa, jolla on pakkomielle vihalakeihin, ei ole yhtään sellaista, joka suojelisi minua.”

Myös Simpsonien ohjaaja Debbie Mahan reagoi Morrissey-leiristä tulleisiin kommentteihin jaksoon liittyen. Mahan painottaa, että kyseessä on kuitenkin lopulta vain satiirista.

”Hahmot ovat kuvitteellisia ja monia asioita on liioiteltu komediallisen efektin vuoksi. Simpsonit ovat aina olleet kaikkae muuta paitsi halveksivia. Morrissey ja monet fanit eivät ehkä pidä siitä ja vahvat tunteet ovat okei. Mutta minä pidän sinusta silti”, Mahan kommentoi.

PÄIVITYS 20.4.2021: Lisätty tieto siitä, että Morrisseyn Facebook-sivuilla julkaistun tekstin oli kirjoittanut manageri Peter Katsis. Artikkeliin on myös lisätty Morrisseyn omat kommentit sekä Simpsonien ohjaajan kommentti.

https://www.instagram.com/p/CNrUst0j5JH/

 

Lisää luettavaa