Surullinen päivä rockille: AC/DC-kitaristi ja perustajajäsen Malcolm Young on kuollut

Lepää rauhassa Malcolm Mitchell Young 6.1.1953–18.11.2017

Malcolm Young
AC/DC / Facebook

AC/DC on tiedottanut Facebook-sivuillaan suuresta suru-uutisesta: yhtyeen perustajajäsen, komppikitaristi ja pääasiallinen säveltäjä Malcolm Young, 64, on kuollut. Malcolmin kuolemasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

William ja Margaret Youngin kahdeksan lapsen sisarusparveen kuulunut Malcolm perusti AC/DC:n vuonna 1973 ja pyysi pian mukaan Angus-pikkuveljensä. Veljekset olivat tuolloin 20- ja 18-vuotiaita. Yhtye julkaisi High Voltage -debyyttialbuminsa 1975 ja on toiminut aktiivisena rock ’n’ roll -airueena näihin päiviin saakka. Yhtye on myynyt maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaa levyä, ja vuoden 1980 Back In Black -albumi on maailman toiseksi eniten myyty äänite (edelle menee ainoastaan Michael Jacksonin Thriller). Vuonna 2003 yhtye nimettiin mukaan Rock and Roll Hall of Fameen.

Malcolm joutui terveysongelmien vuoksi jäämään syrjään yhtyeen kiertueelta keväällä 2014. Saman vuoden syksyllä yhtye tiedotti dementiaa sairastaneen Malcolmin jääneen lopullisesti pois yhtyeestä. Hän kuitenkin sävelsi Angus-veljensä kanssa kaikki vuoden 2014 Rock Or Bust -levyn kappaleet, mutta vuoden 2008 jäi hänen viimeiseksi levykseen yhtyeen riveissä.

”Päättäväisenä ja sitoutuneena hän oli yhtyeen ajava voima. Kitaristina, säveltäjänä ja visionäärinä hän oli perfektionisti ja uniikki. Hän sanoi ja teki aina juuri kuten itse halusi ja oli ylpeä kaikesta, mihin hän ikinä ryhtyikään. Hänen uskollisuuttaan faneja kohtaan ei voi ylittää kukaan”, Angus kirjoittaa yhtyeen julkaisemalla tiedotteella.

”Hänen veljenään on todella vaikea pukea sanoiksi, mitä hän on minulle merkinnyt. Välillämme ollut side on uniikki ja todella spesiaali. Hän jättää jälkensä suuren perinnön, joka tulee elämään ikuisesti.”

Tämä ei ole ainoa Youngin perhettä lähiaikoina koskettanut suru-uutinen: Malcolmin ja Angusin veli, AC/DC:n tuottajanakin toiminut George Young menehtyi vajaa kuukausi sitten.