Tampere Jazz Happening käynnistyy huomenna – Tässä Soundin suositukset viikonloppuun

35. kerran järjestettävä jazzfestari on jälleen täynnä tasokasta ja monipuolista ohjelmaa.

Australialainen jazztrio The Necks on eräs festarin kiinnostavimmista artisteista.

Kelloja siirrettiin ja on vuoden pimein ajanjakso. Viljat on niitetty ja viikatteet viety vajaan. Perinteiseen tapaan kekriä on juhlistettu musiikilla, ja perinteeksi on muodostunut myös Tampere Jazz Happening, joka järjestetään tänä vuonna 35. kertaa. Antaudu jatsille ja kaamoksen madaltama mielialasi kohenee!

Perjantain tärppeinä Soundi suosittelee norjalaisen Marius Nesetin yhtyettä, jonka perkusiivinen jazz miellyttänee leikkisine melodioineen ja vaihtuvine tahtilajeineen progen ystävien korvaa. Tällaista musiikkia tuskin olet ennen kuullut! Tiukka fuusiomeno jatkuu Nesetin konsertin jälkeen Telakalla Lauri Porra Flyover Ensemblen toimesta.

Lauantaina ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen on australialaistrio The Necks, jonka musiikissa jazz, rock, ambient ja trance nivoutuvat luontevan minimalistiseksi mutta hämmästyttävän rikkaaksi kudokseksi. Trio on tehnyt yhteistyötä Brian Enon, Swansin ja Karl Hyden kanssa. Takuulla mielenkiintoista ja diippiä tavaraa!

Jokseenkin kylmääviä sävyjä on luvassa yhdysvaltalaisen saksofonistin Donny McCaslinin noustessa Pakkahuoneen lavalle. Hänen johtamansa yhtye taituroi David Bowien testamentiksi jääneellä Blackstar-albumilla. Pakkahuoneella tullaan kuulemaan McCaslinin originaarimateriaalin lisäksi tulkintoja legendaarisista Bowien kappaleista.

Heti perään samalla lavalla jamaikalaiset dublegendat Sly & Robbie liittoutuvat norjalaisen trumpetistin Nils Petter Molvaerin ja kitaristin Eivind Aarsetin kanssa. Oululaislähtöinen Vladislav Delay hoitelee konehuonetta. Luvassa on vankkojen rytmien ja kultivoituneiden tekstuurien yhteentörmäys. Tämän on oltava kova! Lauantain loppu-ilta on kotimaisen kitaristiguru Raoul Björkenheimin heiniä. Hän tykittelee Telakka-ravintolan puolella kahdessa kokoonpanossa.

Sunnuntaina kiinnostaa etenkin Verneri Pohjolan keikka, jossa hän tulkitsee isänsä, edesmenneen bassokenraali Pekka Pohjolan, tuotantoa. Tässä showssa kaksi sukupolvea kohtaavat innovatiivisella ja varsin tunteellisella tavalla. Pakko nähdä.

Sami Nissinen


Tampere Jazz Happening käynnistyy torstaina 3.11. Tampereen Klubilla ilmaisella Spotlight On Sweden -konsertilla, jossa esittäytyvät ruotsalaisen nuoren polven lupaavimmat jazzartistit. Festivaalin ohjelmisto löytyy osoitteesta www.tamperemusicfestivals.fi/jazz/