Tarina siitä, kuinka Cherin konsertti sai 60 röökiä päivässä polttaneen Gunnari-kitaristin lopettamaan sauhuttelun

30.12.2018 22:50

Löysästi suupielessä roikkuva savuke oli vuosikausia Guns N’ Roses -kitaristi Slashin tavaramerkki, mutta nykyisin pahimmillaan 60 röökiä päivässä tupruttellut ketjupolttaja on täysin savuton. Päätöstä vauhditti paitsi kitaristin äidin sairastama keuhkosyöpä myös eräs Cherin konsertti.

”Lopetin tupakoinnin yhdeksän, melkein kymmenen vuotta sitten”, Slash kertoo WTF With Marc Maron -podcastille. ”Kärsin keuhkokuumeesta kun tein sen, joten se edesauttoi lopettamispäätöstäni. Keuhkokuumeen sain puolestaan edellisenä iltana Cherin konsertista. Joten Cher auttoi minua lopettamaan tupakoimisen. En siis pystynyt polttamaan lainkaan. Yritin kyllä, mutta en pystynyt hengittämään, joten jouduin olemaan kaksi viikkoa lakossa. Niinpä lopetin kokonaan ja käytin laastaria pahimpiin refloihin. Sitten aloin käyttää nuuskaa ja jatkoin sitä muutaman vuoden. Kumppanini sai minut ylipuhuttua lopettamaan moisen, joten vaihdoin nikotiinipurkkaan. Nukunkin purkka suussa.”

Slash koki lopettamisen lopulta helpoksi äitinsä menehdyttyä keuhkosyöpään.

”Hän oli niitä tupakoitsijoita, jotka aina sanovat: ’Lopetan kyllä tässä jokin päivä’. Mutta kun olin hänen kanssaan sairaalassa, käytännössä vain istuin hänen seuranaan, kävin ulkona röökillä ja palasin takaisin hänen seurakseen. Sitten Cher-juttu tapahtui ja ajattelin, että ’Ehkä nyt olisi aika’.”

Kitaristi kertoo, että hänet raahattiin tuohon kohtalokkaaseen Cherin konserttiin puoliväkisin. ”Minun täytyi häipyä joka biisin kohdalla ulos röökille. Luulen tupakoineeni itseni aivan loppuun ja Cher oli viimeinen pisara. Hänellä oli lavalla kaappi ja hän kävi siellä vähän väliä vaihtamassa asunsa eri aikakausien mukaisiksi. Kun hän aloitti Sonny & Cher -jutun, en enää kestänyt. Niinpä pistin tupakaksi. Minulla ei ole yhtään hyviä muistoja siitä keikasta tai mistään siihen liittyvästä.”

Mies myöntää tupakoimattomuuden olevan yhä edelleen vaikeaa.

”Laukaisevia tekijöitä on vaikka kuinka paljon. Ne saattavat kestää vain pari sekuntia, mutta ne ovat sitäkin vahvempia. Sekin riittää, kun näet jonkun televisiossa polttavan. Näin jonkun röökaavan bussipysäkillä ja ajattelin heti, että ’Aah..’ Niin tapahtuu vähintään kerran päivässä.”

Mies muistelee myös aikoja, kun Ison-Britannian tupakkalakeja tiukennettiin ja miestä yritettiin estää polttamasta esiintyessään uhkasakkojen voimin.

”He yrittivät laskuttaa minua jokaisesta lavalla polttamastani röökistä”, mies päivittelee. ”Se oli jotain sata puntaa per pölli. Niinpä meidän täytyi keksiä kaikenlaisia tarinoita välttyäksemme maksuilta ja pääsimmekin kuin koira veräjästä. En voinut kuitenkaan uskoa, että asiat olivat menneet siihen pisteeseen.”

Kuuntele miehen haastattelu kokonaisuudessaan yltä.

Lisää luettavaa