Tässäkö maailman kallein plektra? Kurt Cobainille kuulunut soittoväline myytiin yli 14 000 dollarilla

Plektraa on mahdollisesti käytetty Nevermind-albumin demosessioissa.
7.7.2023 12:52

Kurt Cobainille kuulunut plektra myytiin kesäkuussa käydyssä huutokaupassa 14 678 dollarilla eli noin 13 500 eurolla. Guitar Worldin tietojen mukaan kyseessä on kaikkien aikojen korkein plektrasta maksettu summa.

Alkuperäinen omistaja sai plektran Cobainilta huhtikuussa 1990, kun Nirvana soitti klubilla Wisconsinin osavaltiossa Madisonissa. Yhtye oli ollut äänittämässä Nevermind-albumin kappaleiden varhaisia demoja aiemmin samalla viikolla. Huutokaupan aitoustodistuksessa todetaan plektran olevan niin kulunut, että Cobain on soittanut sillä todennäköisesti useammankin kuin yhden keikan, ja mahdollisesti myös studiossa.

Cobainin nimmarin lisäksi plektrassa on muusikon tekemä Tortex-logoa jäljittelevä piirros. Huutokaupan voittanut pitkäaikainen Nirvana-fani kertoo huomanneensa heti, että kyseessä oli aivan erityinen keräilyesine.

”Yritän napata plektroja keikoilta, mutta niiden todentaminen on usein todella vaikeaa, sillä ne ovat niin geneerisiä. Miten kukaan voi todistaa, että joku muusikko on soittanut juuri sillä tietyllä plektralla? Sen sijaan tässä plektrassa on Kurtin nimmari yhdellä ja piirros toisella puolella. Hänen persoonansa paistaa läpi tästä pienestä töherryksestä”, ostaja kertoo.

”En ole ikinä nähnyt mitään tällaista, tämä on varmasti ainoa laatuaan. Kurt oli tietysti mieletön laulaja, biisintekijä ja kitaristi. On enemmän kuin harvinaista ja erityistä omistaa jotain, jolla hän on itse soittanut ja jonka hän on signeerannut.”

Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Cobainille kuuluneita soittovehkeitä myydään huimilla hinnoilla. Viime vuonna toinen Nirvana-nokkamiehelle kuulunut oranssi plektra myytiin 5760 dollarilla (n. 5290 €), kitarapedaali 75 000 dollarilla (n. 68 900 €) ja sähkökitara peräti 4,5 miljoonalla dollarilla (n. 4,2 milj. €).

Kuva: Iconicauctions/Epperson/REAL LOA

Lisää luettavaa