Kurt Cobainin legendaarinen kitara myytiin maailmanennätyssummalla

Amerikkalainen huutokauppatalo Julien’s Auctions järjesti juhannusviikonloppuna Music Icons -huutokaupan. Tapahtuman vetonaulana oli Kurt Cobainin MTV Unplugged-konsertissa käyttämä akustinen kitara, jonka aikaisemmista ”seikkailuista” kerroimme täällä.

Etukäteen instrumentin hinnan uskottiin nousevan ainakin miljoonaan dollariin. Varsin kova ennakkoarvio perustui esimerkiksi siihen, että jo aikaisemmin Julien’s Auctions oli kaupannut Cobainin samassa konsertissa käyttämän neuletakin, ja senkin hinta nousi yli 300 000 euron. Niin ja myihän sama talo myös Cobainin käyttämän paperilautasen parilla kymmenellä tonnilla!

No, miljoonalla dollarilla ei tällä kerralla päässyt edes alkuun, sillä lopulta Cobainin kitara vaihtoi omistaajaa hieman yli kuudella miljoonalla taalalla. Loppusumma on euroiksi muutettuna noin 5 365 000. Kyseessä on suurin summa, joka on koskaan maksettu akustisesta kitarasta.

Kitaran uusi omistaja on Peter Freedman, RØDE Microphones -yhtiön perustaja. Freedman aikoo kierrättää instrumenttia eri puolilla maailmaa ja lahjoittaa näyttelyistä sekä muista tapahtumista saatavat tulot esittävän taiteen tukemiseen.