The Edge: U2:n uusi levy lykkääntyy maailmanpoliittisten tapahtumien johdosta – ”Maailma on nyt kovin erilainen kuin levyä tehdessä”

Samoista syistä syntyi myös päätös The Joshua Tree -levyn 30-vuotisjuhlakiertueesta.

U2 julkaisi viimeisimmän Songs Of Innocence -albuminsa vuonna 2014. Levyä seurasi Innocence and Experience -kiertue, jonka päätyttyä bändi alkoi työstää Songs Of Experience -levyä edeltäjänsä vastapariksi. Kitaristi The Edge kertoo tuoreessa Rolling Stonen haastattelussa levyn valmistuneen viime vuoden lopussa, mutta sen julkaisua päätettiin kuitenkin siirtää pidemmälle tulevaisuuteen.

Syynä olivat levyn työstämisen aikana tapahtuneet suuret poliittiset muutokset kuten Brexit ja Yhdysvaltain presidentinvaalit. Bono varsinkin on tuonut hyvin julki oman Trump-vastaisuutensa.

– Yhtäkkiä koko maailma muuttui. Pysähdyimme ja tuumimme, että meidän on parasta jättää levy hautumaan, ottaa etäisyyttä ja pohtia, peilaako se todella sitä, mitä maailmalla juuri nyt tapahtuu. Suurin osa, varmaan 80 prosenttia biiseistä on kirjoitettu ennen vuotta 2016 ja loput vuoden alussa. Maailma on nyt kovin erilainen kuin silloin levyä tehdessä, The Edge sanoo.

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä The Joshua Tree -albumi puolestaan sopii The Edgen mukaan pelottavan hyvin tähän päivään. Vuonna 1987 julkaistulla levyllä käsitellään paljon sen ajan maailmantapahtumia, jotka tuntuvat pätevän myös vuonna 2017. Tästä syntyi kipinä lähteä juhlakiertueelle, jolla yhtye aikoo esittää klassikkoalbuminsa kokonaisuudessaan.

– Levy tehtiin Reagan-Thatcherin valta-aikana ja maailmalla oli paljon levottomuutta. Mikään tuotantomme ei ole koskaan kulkenut näin täydellistä ympyrää, mikä oli onnekas sattuma. Päätimme siis tehdä molemmat: laittaa uuden levyn jäihin ja pohtia, sopivatko biisit tähän hetkeen ja voimmeko edelleen allekirjoittaa ne sekä juhlia levyä, joka on kuin uudelleensyntynyt tähän hetkeen.

– Emme juurikaan katsele taaksepäin tällä tavalla, meillä on aina suunta tulevassa. Mutta tunsimme hetken olevan juuri nyt otollinen juuri tälle levylle, joka on varsin erityinen. On hienoa nähdä, miten niin vanha levy on edelleen hyvin relevantti.