”Totta kai tiedostan, että tällaiset laulujen aiheet ovat tulenarkoja” – Korpiklaani kertoo tulevasta levystään

24.1.2024 07:00

Folk metal -suuruus Korpiklaani julkaisee uuden Rankarumpu-levyn 5. huhtikuuta. Yhtyeen kahdestoista studioalbumi seuraa vuonna 2021 ilmestynyttä Jylhä-levytystä.

– Pari edellistä julkaisua, siis Jylhä sekä Kulkija (2018), olivat meidän omalla mittapuulla vähän hidastempoisempia kokonaisuuksia. Biisit toki löytävät oman polkunsa aina itsestään, mutta tällä kerralla tietoisena tavoitteena oli tehdä vähän nopeatempoisempi levy, sanoo laulaja-kitaristi Jonne Järvelä.

– Samalla palataan kohti yhtyeen omia juuria. Albumin ensimmäisenä singlenä julkaistu Saunaan on uuden viulistimme Olli Vänskän kirjoittama biisi, ja sehän tuo mainiolla tavalla mieleen rempseän vanhan liiton Korpiklaanin!

Myös maailman tapahtumat ovat vaikuttaneet Rankarummun materiaaliin.

– Väsäsin uudelle levylle ensimmäiseksi kappaleen Tapa sen kun kerkeet. Se on vahvasti sodanvastainen biisi, ja sen sanoituksessa viitataan tuossa lähistöllä raivoavan sodan täydelliseen järjettömyyteen, kertoo Järvelä.

– Albumin avausbiisi taas on nimeltään Kotomaa, ja siinä puhutaan muun muassa ”sinisestä taivaasta ja valkoisesta maasta”. Päätin kirjoittaa Kotomaan sen vuoksi, että tällaisina aikoina vapaan oman maan tärkeys korostuu entisestään. Ja totta kai minä tiedostan, että tällaiset laulujen aiheet ovat tietyllä tavalla tulenarkoja, mutta en silti halua sulkea suutani. Omasta maasta pitää saada olla ylpeä ilman vääränlaisia mielikuvia tai tulkintoja!

Teksteistä puheen ollen: Jonne Järvelä on sanoittanut tällä kerralla lähes kaikki Rankarummun sanoitukset. Kahden kappaleen takaa taas löytyy rumpali Samuli Mikkonen. ”Uudet vanhat tuulet” siis puhaltavat, sillä edellisen kerran Järvelän sanoituksia kuultiin tässä mittakaavassa Voice Of Wilderness -albumilla (2005).

– Moonsorrow’n Ville Sorvali ihmetteli taannoin, että miksi olen jättänyt tekstittämisen muille. Kommentti jäi mieleen, ja päätinkin sitten kokeilla kirjoittamista pitkän tauon jälkeen. Tein pari tekstiä, ja homma tuntui luontevalta. Ja pian kasassa oli melkein levyllinen sanoitusmateriaalia.

Korpiklaanin edessä on erittäin kiireinen vuosi, sillä yhtye rundaa ahkerasti niin Euroopassa, Yhdysvalloissa kuin muuallakin.

– Jos korona-aikoina jouduttiin lepäämään keikkailun suhteen, niin nyt on taas täysi höyry päällä!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 1/24.

Lisää luettavaa