Tutkimus: Musiikinkuuntelu kuulokkeilla lisääntyy, mutta samalla livemusiikista on tullut entistä tärkeämpää – ”Portti yksinäisyyden yli ja silta toisten ihmisten luo”

6.10.2023 12:25

Kuulokkeilla tapahtuva intensiivinen musiikin kuuntelu on kasvussa, mutta samaan aikaan suomalaiset hakevat yhteisöllistä musiikinkuuntelukokemusta livetapahtumien kautta. Tämä selviää Teoston ja IFPI – Musiikkituottajat ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2023 -tutkimuksesta, johon vastasi yli tuhat 13–75-vuotiasta, joista enemmistö painottui 13–18-vuotiaiden ikäryhmään.

Kyselyn mukaan musiikki on ainakin jossain määrin tärkeää 89 prosentille suomalaisista. Erityisen tärkeää musiikki on 16–18-vuotiaille, yksinasuville, vaikeassa elämäntilanteessa oleville sekä harvinaisempien ja taidemusiikkityylien harrastajille.

Joka kolmas kaikenikäisistä suomalaisista ja jopa yli 75 prosenttia alle 25-vuotiaista kuuntelee ainakin 70 prosenttia musiikinkuuntelulle pyhittämästään ajasta kuulokkeet korvissaan. Vain 15 prosenttia suomalaisista ei käytä koskaan kuulokkeita musiikinkuunteluun. Samalla konserteissa ja livekeikoilla käynti vilkastui vuodesta 2022 palaten korona-aikaa edeltävälle tasolle.

”64 prosenttia suomalaisista kokee, että livemusiikista on tullut heille entistäkin tärkeämpää muun maailman teknologistuessa. Konserttien kävijämäärä kasvoi vuonna 2023 edelleen muutamalla sadalla tuhannella viime vuodesta. Musiikki ja erityisesti livetapahtumat ovat portti yksinäisyyden yli ja silta toisten ihmisten luo”, analysoi tutkimuksen johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista.

Tutustu koko tutkimusraporttiin tästä.

Lisää luettavaa