Uusi vuosi käynnistyy Tuomari Nurmion ja Folk Liisan albumilla

8.12.2015 13:55

Tuomari Nurmion fanien uusi vuosi käynnistyy iloisesti. Perjantaina 1.1.2016 nimittäin ilmestyy Tuomari Nurmion ja Folk Liisan (Handen elämänkumppani Liisa Eskola) debyyttiteos Ihmemaassa. Heti vuoden alkuun saadaan digijulkaisu, cd ehtii kauppoihin viikkoa myöhemmin 8.1.

– Levy on tavallaan ollut tuloillaan yli neljäkymmentä vuotta, sillä soittelin Liisan kanssa folkia jo 70-luvun alkupuolella. Sen jälkeen polkumme yhtyivät uudelleen vasta vuonna 2006. Ihmemaassa ei siis ole mitään retrojuttu vaan pikemminkin paluu vanhan innostuksen pariin, painottaa Nurmio.

– Tästä projektistahan oli muuten tarjolla pientä esimakua Vastavirta-klubilla vuonna 2010 taltioidulla Tuomari Nurmio feat. Judge Bone & Dr. Liza -julkaisulla, vaikkakin englanninkielisenä.

”Kappaleet ovat rakkauslauluja, joita ei ole tullut keikoilla vedettyä juuri koskaan”

Kuten nimestä voi päätellä, Ihmemaassa-levyn esityskielenä on kuitenkin suomi.

– Levy on temaattisesti hyvinkin yhtenäinen, ja laulujen tekstit heijastelevat oman elämämme eri käänteitä, Nurmio kuvailee.

– Kaikki Ihmemaassa-levyn kappaleet on myös julkaistu aikaisemmin, muodossa tai toisessa, mutta sovitukset ovat luonnollisesti täysin uusia, kahdelle kitaralle sopivia. Oikeastaan biisit ovat lähempänä alkuperäistä ja intiimiä muotoaan, ennen kuin niitä on sovitettu bändeille. Ihmemaassa-levyn kappaleet ovat rakkauslauluja, joita ei ole tullut keikoilla vedettyä juuri koskaan.

Kertoisitko hieman nauhoituksista?

– Purkitimme kappaleet luomumeiningillä, pienessä studiossa Sipoossa. Molemmat kitarat on soitettu sisään livenä, yhtä aikaa. Lauluosuudet tein erikseen kitaramikrofonien vuotojen takia. Kyseessä on siis autenttinen duo eli levyn soundi koostuu vain kahdesta kitarasta ja stemmalaulusta. Minä soitan riffit soolokeikoiltani tutulla rujommalla soundilla, kun taas Liisa näppäilee instrumenttiaan hieman nätimmin. Perkussiona toimii kenkä ja joskus myös tamburiini.

Tämän estradeillekin jo aktivoituneen duon lisäksi Tuomarilla on toki tulessa muitakin rautoja.

– Julkaisen toisen albumin Hoedown-yhtyeen kanssa ensi vuonna ja teemme keikkoja pitkin kevättä. Myös Dumari & Spuget aktivoituu keväällä lavoille, hieman uusitun soundin myötä. Puhaltimet ja läskibasso jäävät pois tällä kerralla ja sointi on hiukan rosoisempi, Nurmio sanoo.

– Myös uusia kappaleita on syntynyt. Suurin osa niistä on kuitenkin päihdeaiheisia, ja skaalaa on vielä laajennettava muihinkin teemoihin. En vielä tiedä kokoonpanosta tai aikatauluista, mutta näistä biiseistä syntyy kuitenkin uusi pitkäsoitto. Sen julkaisu taitaa tosin mennä vuoteen 2017.

Lisää luettavaa