Vaatteiden pesun ammattilainen paljastaa, miltä yhtyeeltä on saanut käsiinsä ne kaikkein kuvottavimmat esiintymisasut

27.1.2019 13:30

Saksalainen Hans-Jürgen Topf on yksi maailman tunnetuimmista muusikoiden vaatteiden puhtaanapidosta vastaavista ammattilaisista, ellei jopa se kaikkein tunnetuin. Mies on hankkinut maineensa kiertämällä maailmaa niin Madonnan, Beyoncén, U2:n, Elton Johnin kuin Joe Cockerinkin kanssa, ja on epäilemättä törmännyt reissuillaan tahroihin jos jonkinlaisiin.

Tien päällä ollessaan mies kertoo aloittavansa käytännössä jokaisen päivän pesemällä esiintymisasuja, jotka kuivataan pienen tuulettimen avulla. Kaikkein hurjimmassa kunnossa oleviin pukimiin Topf paljastaa törmänneensä laulu- ja soitinyhtye Slipknotin matkassa, kun yhtyeen lavalla käyttämät oluen, rasvan ja tekoveren täyteiset haalarit olivat marinoituneet kolmen päivän ajan jätesäkissä. Jo pelkkä ajatuskin saa tuoksun kirvelemään sieraimissa.

Esiintyjien vaatteiden huoltaminen on aikaa ja vaivaa vaativaa puuhaa, sillä mieheltä saattaa kulua iltapäivisin kolmeneljä tuntia pelkkään silittämiseen. Joillain rundeilla vaatteiden pesuun hurahtaa jopa 20 tuntia päivässä.

Topfin yhtiö tunnetaan erittäin tarkasta työnjäljestään, mutta vahinkojakin on toki ehtinyt matkan varrelle kertymään. Eräässä tapauksessa David Hasselhoffin kultaiset housut kutistuivat pesussa käyttökelvottomiksi kun taas toisella kerralla Topfin palkkaama pesijä onnistui pilaamaan Janet Jacksonin 3000 dollarin arvoisen liivin.

Vuosikymmenten varrella moni asia on ehtinyt muuttua niin musiikissa kuin sen esittäjissäkin. Muutos on nähtävissä myös artistien likapyykissä. Topf toteaakin, että siinä missä ennen vanhaan pesuun menossa olleiden vaatteiden joukosta saattoi löytyä huumeita, nykyisin niiden seasta tarttuu käteen lähinnä yrttiteepusseja. Ehkäpä parempi niin.

Lisää luettavaa