Vaivaako päässä jatkuvasti soiva biisi tai melodianpätkä? Tutkijat selvittivät, mitä kappaletta hyräilemällä korvamadosta pääsee parhaiten eroon

4.11.2016 13:56

Jokainen ihminen on varmasti törmännyt korvamadoksi kutsuttuun ilmiöön. Siis siihen, että päässä soi jokin kappale tai vaikka vain osa siitä. Se voi olla lyhyt melodianpätkä, kitarariffi, rumpukomppi tai vaikkapa kertosäe. Brittiläis- ja saksalaistutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, millainen kappale tai melodia tarttuu helpoiten päähän ja millä eri tavoin sitkeästä korvatakiaisesta pääsee eroon.

Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mitään pomminvarmaa keinoa korvamadon hiljentämiseen ei ole, mutta kyselytutkimuksen mukaan päässä soivan kappaleen saa katoamaan esimerkiksi kuuntelemalla kyseisen kappaleen kokonaan. Osalle vastaajista riitti, ettei vain yksinkertaisesti ajattele koko asiaa.

Suosituin tapa oli kuitenkin kuunnella tai hyräillä jotain toista kappaletta. Vastaajien kesken yleisimmin tähän tarkoitukseen käytetty kappale on brittien kansallishymni God Save The Queen.

Independent avasi tutkimusta tarkemmin ja kertoo tutkijoiden havainneen korvamadoiksi jäävillä melodioilla olevan paljon yhtäläisyyksiä lasten lorujen kanssa. Esimerkiksi yksi yleisimmistä korvamadoista, Maroon 5:n Moves Like Jagger noudattaa samankaltaista melodista rakennetta kuin Tuiki tuiki tähtönen.

– Tarttuvimmat kappaleet ovat yleensä tempoltaan nopeita, joissa yhdistyy tuttu melodia ja epätavalliset intervallit tai toisto. Tällaisia esimerkkejä ovat Smoke On The Waterin avausriffi tai Lady Gagan Bad Romance -kappaleen kertosäe, tutkija Kelly Jakubowski toteaa.

Kyselytutkimuksessa kymmenen pahimman korvamadon listalle päätyi kolme Lady Gagan kappaletta (Bad Romance, Alejandro ja Poker Face). Muita päähän useimmiten soimaan jääviä kappaleita ovat jo aiemmin mainittu Moves Like Jagger, Kylie Minoguen Can’t Get You Out Of My Head, Journeyn Don’t Stop Believing, Gotyen Somebody That I Used To Know, Katy Perryn California Gurls sekä Queenin Bohemian Rhapsody.

Vuosien 2010 ja 2013 välisenä aikana tehtyyn tutkimukseen osallistui noin 3 000 vastaajaa.

Lisää luettavaa