Virallinen lista uudistuu: streamaukset mukaan albumilistalle

Jatkossa Suomen viralliselle albumilistalle kelpuutetaan fyysisten myyntien lisäksi myös suoratoistopalveluiden lukemat. Aikaisemmin vastaava käytäntö on ollut maailmassa vain Ruotsissa ja Norjassa.

Miksi uudistukseen on lähdetty, Musiikkituottajien apulaisjohtaja Tommi Kyyrä?

– Suoratoistopalvelut kuten Spotify kasvoivat viime vuonna 41 prosenttia ja muodostavat jo liki 30 prosenttia Suomen äänitemyynnin kokonaisarvosta.

– Musiikkia kulutetaan genrestä riippuen eri välineiden kautta, joten uudistuksen ansiosta pystymme entistäkin tarkemmin mittaamaan albumijulkaisujen yleistä suosiota.

Mitkä suoratoistopalvelut ovat mukana?

– Alkuvaiheessa mukana on Spotify, mutta neuvottelut ovat käynnissä ja osin jo testidatavaiheessa muun muassa Deezerin, GooglePlayn ja Xbox Musicin kanssa.

Spotifyn soitetuimpien lista ja Suomen virallinen albumilista ovat eronneet toisistaan aika lailla. Uskotko että uudistus näkyy välittömästi seuraavalla virallisella albumilistalla?

– Me olemme testanneet listaa jo jonkin aikaa, enkä usko että muutos on niin dramaattinen kuin ennakkoon saattaisi kuvitella. Listalla tullaan varmaan jatkossa näkemään artisteja myös sellaisista genreistä, joissa kulutetaan musiikkia pääosin striimaamalla (esimerkiksi Avicii).

– Itse asiassa parin viime viikon albumilistat ovat jo olleet osin uudella systeemillä koottuja. Emme kuitenkaan halunneet tiedottaa asiasta, ennen kuin olimme varmoja siitä, että suhteellisen monimutkainen laskentatapa toimii luotettavasti ja pystymme tunnistamaan myös kaikki striimit.

Pyysimme Kyyrältä lisäksi selvitystä siitä laskentakaavasta ja logiikasta, jonka mukaan streamit mukaan listalle lasketaan. Saamamme melko monimutkaisen englanninkielisen selvityksen mukaan homma menee jokseenkin näin:

Data kerätään raitakohtaisesti, ja systeemi huomioi vain raidat, joissa on albumikoodi. Laskuissa huomioidaan albumit, joilta on streamattu vähintään kuutta eri raitaa. Yksittäisen eniten streamatun raidan kohdalla yhtälöä on rajoitettu niin, ettei se voi olla kuin korkeintaan 70 prosenttia koko albumin streamauksista. Lopullinen lukema lasketaan streamattujen raitojen ja albumin kokonaisraitojen suhteen perusteella. Vielä ennen yhdistämistä fyysisiin myyntilukuihin streamausmäärä jaetaan ”streaming ratiolla”, mutta tuota suhdelukua ei selvityksessä kerrota.

Menikö yli hilseen? Niin täälläkin. Ei kovin helposti avautuva systeemi näin maallikon järjellä, mutta luotetaan siihen että listaa laativat ovat kehitelleet järkevän systeemin.

Uudistus astuu voimaan välittömästi ja uudistettu lista on kuultavissa Radio Aallossa, Radio Rockissa ja SuomiPopissa sunnuntaisin klo 12-14. Netissä tuoreimmat listat näkee osoitteesta: www.suomenvirallinenlista.fi