Vuonna 1977 Ruotsissa tapahtui Black Sabbathin ja AC/DC:n kiertueella – tarinaan liittyy humalainen Geezer Butler ja perhosveitsi

Black Sabbath 1970-luvun puolivälin paikkella.

Vuonna 1977 Black Sabbath otti lämppärikseen erään tasaisen kovaa nousua tehneen aussipoppoon nimeltään AC/DC.

Dangerousminds-blogi on muistellut retkeä AC/DC: Hell Ain’t a Bad Place to Be -kirjassakin läpikäydyn välikohtauksen osalta. Kaikki sai alkunsa siitä, kun vuoden 1977 huhtikuussa Pariisissa eikkadeikan jäsenistön hihat paloivat, kun varta vasten kiertuetta varten hankitut soittokamat tekivät tenän kesken keikan. Veto jäi parinkymmenen minuutin mittaiseksi, ja turhautuneet muusikot päätyivät tuhoamaan esiintymislavan. Riehuminen toistui muodossa tai toisessa seuraavillakin keikoilla, ja lämppärin jäljiltä ruokottomaan kuntoon jäänyt lava ei ollut erityisemmin Black Sabbath -miehistön mieleen.

Samaisen kirjan mukaan Bon Scott kuitenkin viihtyi hyvin Ozzy Osbournen seurassa, herrojen jakaessa useammankin kiinnostuksen kohteen. Scott bongattiinkin usein hengailemassa Black Sabbathin pukuhuoneessa, vaikka leirien välien väitettiinkin olleen suhteellisen viileät. 21. huhtikuuta 1977 Ruotsin Lundissa alkoi kuitenkin tapahtua. Joidenkin raporttien mukaan Ozzy esti veitsellä varustautunutta Sabbath-basisti Geezer Butleria käymästä Malcolm Youngin kimppuun.

”Yövyimme samassa hotellissa, ja Geezer oli hotellin baarissa säälimässä itseään”, Young muisteli myöhemmin. ”Hän valitteli sitä, että oli ollut jo 10 vuotta bändissä ja sanoi minulle, että ’Odotas kun saavutatte 10 vuoden rajapyykin. Tulette tuntemaan samoin kuin mekin.’ Sanoin, että ’Enpä usko.’ En tuntenut sympatiaa. Hän oli juonut liikaa ja vetäisi esiin typerän kääntöveitsensä. Oli onnea matkassa, että Ozzy sattui paikalle ja sanoi Geezerille: ’Butler, sinä vitun idiootti – mene sänkyyn!’ Ozzy pelasti päivän ja istuimme loppuillan hänen seurassaan.”

Butlerin näkemys tapahtumien kulusta poikkeaa kuitenkin Youngin tarinasta.

”Ei, en vetäissyt veitseä esiin”, mies kommentoi vuosia myöhemmin Classic Rockille. ”Minulla oli pienenä aina kääntöveitsiä, sillä Astonissa kaikki hyppivät pitkin maita ja mantuja puukottamassa toisiaan. Kääntöveitset oli Englannissa kielletty, mutta ostin yhden kun soitimme Sveitsissä. Pyörittelin sitä huvikseni kun Malcolm Young tuli dissaamaan Sabbathia. Minä vain pelleilin veitseni kanssa. Olin innoissani kun minulla oli sellainen pitkän tauon jälkeen. Olin vain drinkillä ja kikkailemassa veitselläni – kuten nyt yleensä tehdään – kun hän tuli luokseni ja sanoi: ’Taidat luulla olevasi isokin kaveri kääntöveitsesi kanssa.’ Sanoin, että ’Mistä ihmeestä puhut?’ ja se oli siinä. Kenellekään ei käynyt mitään.”

AC/DC FAQ: All That’s Left to Know About the World’s True Rock ‘n’ Roll Band -kirjassa välikohtauksen väitettiin äityneen jopa nyrkkitappeluksi asti. Olipa totuus sitten mikä tahansa, kyseisen Ruotsin-etapin jälkeen AC/DC heitti omalta osaltaan hanskat tiskiin ja Black Sabbath peruutti loppukiertueen.