Wintersunia tahdittaa uusi rumpali – ainakin toistaiseksi

28.1.2015 09:47

Wintersun­-fanit ovat saaneet pohdittavaa viime kuukausina. Erääksi kuumimmista perunoista on noussut rumpalikysymys, sillä orkesterin elävä rumpukone Kai Hahto soittaa nykyään myös Nightwishissä.

– Jos Kaitsu olisi kieltäytynyt tuosta tarjouksesta niin minähän olisin potkinut hänet itse Nightwishin riveihin! Esimerkiksi tulevalla Paganfest­-kiertueella häntä tuuraa Sotajumalan Timo Häkkinen, mutta Kaitsu palaa myöhemmin Wintersuniin. Eikä meillä ole mitään hätää, sillä Timohan on todella kova rumpali, laulaja­kitaristi Jari Mäenpää vakuuttaa.

– Olen hyvin iloinen Timon puolesta. Hän on erittäin hyvä ystäväni enkä epäile hetkeäkään, etteikö hän selviäisi Wintersunin tahdittamisesta, Hahto sanoo.

(Välihuomautus: Sotajumalan uusi helvetin hyvä albumi löytyy täältä – ostakaa se ja tukekaa yhtyettä!).

Hahdon jäähyväiskonsertit, siis toistaiseksi, tapahtuivat 70000 Tons Of Metal ­risteilyllä tammikuun lopulla ­ja yllättäen tapahtuivatkin.

– Risteilyisänniltä tuli kysely vain päiviä ennen paatin lähtöä! Aikataulu oli siis äärimmäisen kireä, mutta tuntuihan se hienolta päästä sanomaan faneille ”hei hei, nähdään myöhemmin” ­ – siis lavalta käsin, Hahto sanoo.

Wintersun julkaisi odotetun Time I ­-pitkäsoittonsa lokakuussa 2012. Time II:n oli määrä seurata vuoden tai parin sisällä, mutta suunnitelma on muuttunut. Mäenpään mukaan Wintersun tarvitsee oman treenipaikan ja studion Time II:n loppuun saattamiseksi ­ – puhumattakaan sen jälkeen tulevista Wintersun-levyistä, jotka ovat vielä ”paljon hullumpia”.

­- Emme pysty viimeistelemään tulevia albumeja nykyisillä resursseilla. Voin vakuuttaa, ettei muita vaihtoehtoja ole ­ tarvitsemme sen ikioman paikan, laulajakitaristi huomauttaa ja jatkaa:

Time II on 80­-prosenttisesti valmis ja muun muassa rummut, basso sekä orkestraatiot ovat purkissa. Puuttuvia juttuja ovat laulujen miksaus, melodiakitaroiden miksaus, rytmikitaroiden reamppaus ja niiden miksaus ­ tämän hetken kitarasoundi ei tyydytä. Jonkun mielestä nämä ovat pieniä juttuja, mutta helsinkiläisyksiöni ­ – siis Wintersunin tämän hetken studio ­ – ei anna mahdollisuuksia enää yhdenkään projektin loppuun viemiseksi. Wintersun­musiikin työstäminen on ollut lähes mahdotonta tähänkin asti, mutta jollakin ilveellä selvisin yllättävän pitkälle…

Niin, viime syksyyn asti.

– Silloin iski pahanlaatuinen burnout. Tuolloin päätin, että tämä järjettömyys saa riittää ­ joko bändi saa kunnon studion tai keskityn elämässäni johonkin muuhun. En aio enää julkaista levyjä, joihin en ole sataprosenttisen tyytyväinen, Mäenpää huomauttaa.

– Time II:n aikataulu selviää, kunhan oma tukikohta valmistuu. Levy voi tulla joko parin vuoden päästä tai sitten se jää kokonaan julkaisematta.

Wintersun aikoo ratkaista tilaongelman joukkorahoituskampanjan avulla.

– Työskentelemme joukkorahoitusprojektin kimpussa tällä hetkellä 24/7 ja rahoittajiksi lähteville on luvassa erittäin mielenkiintoisia juttuja. Jos projekti onnistuu toivotusti, kaikki osapuolet hyötyvät: bändin ura jatkuu, faneille tulee reilusti diggailtavaa ja levy­-yhtiö Nuclear Blast saa kaupattavaa ­ ilman, että heidän tarvitsee maksaa studiokuluja kolmannelle osapuolelle.

Lisää luettavaa