Yle: Apocalypticalla takanaan rankka vuosi – kahden miljoonan euron menetykset, Eicca Toppinen turvautui työkkäriin

27.12.2020 15:07

Yle kirjoittaa Apocalyptican Eicca Toppisen rankasta vuodesta.

Apocalyptican toimitusjohtajana toimivalta Toppiselta ja yhtyeeltään loppuivat työn monen muun musiikki- ja tapahtuma-alan ammattilaisen tavoin maaliskuussa. Yhtye ehti julkaista uusimman Cell-0 -nimeä kantavan levynsä tammikuussa ja sen jälkeen tarkoituksena oli suunnata maailmankiertueelle, jonka piti kattaa 96 kaupunkia Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Rundin ainoaksi etapiksi jäi lopulta Turun Logomossa 12. maaliskuuta soitettu konsertti.

Cell-0 -albumin tekeminen maksoi yhtyeelle 80 000 euroa. Toteutumattomaan maailmankiertueeseen, joka on näillä näkymin tarkoitus toteuttaa vuonna 2022, oli puolestaan ehditty investoida 40 000–50 000 euroa.

”Kymmenen tyyppiä Berliinissä viikon: hotellit, lennot, henkilökunta, sekin maksoi kymppitonnin”, Toppinen ynnää Ylelle.

Vielä viime vuonna Apocalyptica Agency Oy:n liikevaihto oli 412 000 euroa. Tänä vuonna se olisi ollut kiertueen ansiosta noin kaksi miljoonaa euroa ja vuonna 2022 miljoonan. Nämä rahat jäivät peruuntumisten myötä saamatta.

Apocalyptica sai Business Finlandilta 70 000 euroa, jolla Toppisen mukaan saatiin osaltaan maksettua bändin neljälle jäsenelle parin kuukauden palkat. Muutoin Toppinen on elänyt säästöillä ja satunnaisilla apurahoilla. Koska koronavuonna yrittäjätkin ovat poikkeuksellisesti voineet saada työmarkkinatukea myös Toppinen on käyttänyt tämän mahdollisuuden hyväkseen. Hän ehti nostaa tukea kolmen kuukauden ajalta yhteensä 2 100 euroa.

”Hakemuksen läpimenoon meni kolme kuukautta, se jäi kiinni jostain selvityksen selvityksen selvityksestä”, Toppinen sanoo.

Päätöksen jälkeen kävi ilmi, että Toppinen joutuisi maksamaan takaisin miltei kaiken. Tämä johtui siitä, että muusikko oli saanut samaan aikaan Teosto- ja Gramex -käyttökorvauksia aikaisemmilta vuosilta.

Taloudellisten ongelmien lisäksi Toppinen ja monista TV-sarjoista tuttu näyttelijä Kirsi Ylijoki päätyivät avioeroon.

Kaikesta huolimatta, tai juuri siksi, Toppinen odottaa takaisin sorvin ääreen pääsyä jo innokkaana.

”Koska sitten, kun tää on ohi, mennään taas urku auki”, Toppinen toteaa.

Juttuun ripotellut luvut kertovat karua kieltä koronan vaikutuksista musiikkialaan: Muusikkojen liiton jäsenkyselyn mukaan jopa 96 prosenttia muusikoista on menettänyt työtilaisuuksia koronan takia. Kiertue peruuntui joka neljänneltä. Kaikkiaan korona-aikana elävän musiikin vienti on vähentynyt 75 prosenttia.

Lisää luettavaa