Chansonia, mauttomuutta ja muuta – Musamatka maailman ympäri, osa 5

3.5.2015 11:26

Facebookissa on kiertänyt viime aikoina kaiken maailman maa-, musiikki-, positiivisuus- sun muita haasteita. Me annoimme tästä inspiroituneina toimittajillemme musiikillisen maahaasteen: Musamatka maailman ympäri -sarjassa Soundin toimittajat opastavat ei-niin-tuttujen musiikkimaiden artistien pariin puhtaasti subjektiivisin top 5 -listoin.

Viidennessa osassa matkataan Ranskaan, oppaana toimii Asko Alanen.


Françoise Hardy – J’suis d’accord (1962)

”Suuri synteesi vuosisadan alkupuoliskon chanson réaliste -laulajattarien sekä angloamerikkalaisen beat-buumin ja singer-songwriter-musiikin kesken. Ajattomana pysynyt itsenäinen, tyylitajuinen ja arvoituksellisen viileäkin tunteiden tulkki.”

Serge Gainsbourg & Brigitte Bardot – Comic Strip (1968)

”Pieni rujo mies, joka raivasi tiensä klubijatsin hämystä täydelliseen räikeään, provosoivaan ja aseistariisuvaan mauttomuuteen. Samalla hän tutkaili uteliaasti, laajensi musiikin ja popkulttuurin rajoja sekä julkisti löytönsä arvaamattoman estottomasti.”

Mano Negra – Out Of Time Man (1991)

”Manu Chaon johtama yhtye oli maailman parhaita, omaperäisimpiä ja svengaavimpia etnomusiikin erilaisten rytmien ja soitinnusten jalostajia. Samana vuonna aloittaneen Les Negresses Vertes -yhtyeen kanssa he saivat aikaan melkeinpä oman alakulttuurinsa livenä ja levyillä.”

Nouvelle Vague – Dancing With Myself (2006)

”Marc Collinin ja Oliver Libaux’n sekä lukuisien laulusolistien projektit uuden aallon kappaleiden hillittyjen loungeversioiden sovituksissa eivät jääneet kertavitsiksi. Niistä kehittyi oma poptaiteellinen retrogenrensä, joka kuuluu myös Libaux’n Queens Of Stone Age -jalostuksessa, Collinin kasarielokuvien teemalevyllä tai vaikkapa Irina Björklundin tulkinnoissa suomalaispopista ranskaksi.”

Air – La Femme D’Argent (Live In France, 2007)

”Elektronisen popmusiikin, elokuvamusiikin, eteerisen syntikkaretron ja ranskalaisen progen suuremmassa jatkumossa Air-duolla on oma paikkansa uuden vuosituhannen soundtrackilla. Monipuolisuudessaan Air on poikkeuksellisen kiintoisa tekijä kaikilla mainituilla osa-alueillaan.”

Musamatka maailman ympäri

Osa 1: Saksa

Osa 2: Ruotsi

Osa 3: Brasilia

Osa 4: Kanada

Osa 5: Ranska

Osa 6: Espanja

Osa 7: Australia

Osa 8: Islanti

Osa 9: Slovenia

Osa 10: Norja

Lisää luettavaa