Dire Straits, The Police, Eppu Normaali, Popeda… – 40 vuotta täyttävien esikoisalbumien lista on varsin hulppea

Vuonna 1978 otti ensiaskeleitaan varsin nimekäs joukko.

Tänä vuonna nelikymppisiään juhlistavien levyjen lista näyttää varsin komealta. Vuonna 1978 kun julkaistiin muun muassa sellaiset albumit kuin Elvis Costellon This Year’s Model, Blondien Parallel Lines, Bruce Springsteenin Darkness On The Edge Of Town, Marvin Gayen Here, My Dear, Funkadelicin One Nation Under A Groove sekä The Rolling Stonesin Some Girls.

Jo tähtitaivaalle singahtaneiden ja vanhojen konkarien lisäksi pinnan alla kupli ja seuraava polvi tulevaisuuden suurnimiä teki myös tuloaan. Edellisvuoden punk-räjähdys näkyi varsinkin Suomessa ja maailmalla mentiin jo sen jälkimainingeissa new waven ja post-punkin merkeissä. 1978 perustettiin muun muassa sellaiset bändit kuin Berlin, Bauhaus, Dead Kennedys, Duran Duran ja Pulp. Suomessa toimintansa aloittivat muun muassa Rattus, Zero Nine ja Karanteeni.

Myös jo hieman aiemmin aloittaneiden, vuonna 1978 esikoisalbuminsa julkaisseiden artistien ja yhtyeiden lista näyttää varsin hulppealta. Seuraavassa otanta tänä vuonna nelikymppisiään viettävistä debyyttipitkäsoitoista:


Aknepop (Eppu Normaali)

Edelleen aktiivinen yhtye tuskin kaipaa sen kummempia esittelyjä. Toukokuussa 1978 julkaistu esikoisalbumi sisältää muun muassa kappaleet Poliisi pamputtaa, Poliisi pamputtaa taas, Rääväsuita ei haluta Suomeen, Kaljaa nuorille, Kekkonen rock ja Kuka ön Pertti Ström.

Boppin’ (Teddy & the Tigers)

Keravalainen Teddy & the Tigers oli ensimmäinen Poko Rekordsille levyttänyt artisti ja rockabilly-buumin kuumin nimi Suomessa. Boppin’-debyyttinsä lisäksi yhtye julkaisi vuonna 1978 myös toisen pitkäsoittonsa Burn It Up.

Dire Straits (Dire Straits)

Knopflerin veljekset ja kumppanit julkaisivat debyyttinsä lokakuussa 1978 ja se sai osakseen menestystä valtameren molemmin puolin. Sultans Of Swingistä tuli yhtyeen suurimpia hittejä ja se on myynyt tuplaplatinaa sekä kotimaassaan Briteissä että Amerikassa.

For You (Prince)

Levy julkaistiin kaksi kuukautta Princen 20-vuotissyntymäpäivien jälkeen ja sisälsi jo tutun merkinnän: ”Säveltänyt, sanoittanut, sovittanut, soittanut ja äänittänyt Prince”.

No Panic (Remu)

Remu Aaltosen ensimmäinen sooloalbumi. Remun lisäksi levyllä musisoivat Cisse Häkkinen, Lido Salonen, Jukka Gustavson, Beaver Aitto-oja ja Måns Groundstroem. Kappale Out Of Sight oli mukana Levyraati-ohjelmassa, jossa se äänestettiin voittajakappaleeksi.

Outlandos d’Amour (The Police)

Stingin, Andy Summersin ja Stewart Copelandin esikoislevy menestyi jättihittien Roxanne ja Can’t Stand Losing You siivittämänä. Rolling Stone -lehti rankkasi levyn vuonna 2013 julkaistun kaikkien aikojen 100 parasta debyyttiä -listalleen sijalle 38. ja se löytyy saman lehden 500 kaikkien aikojen parasta levyä -listalta sijalta 428.

Pelle Miljoona & N.U.S. (Pelle Miljoona & N.U.S.)

Suomipunkin pioneerin Pelle Miljoonan ensimmäisen levyttäneen kokoonpanon esikoisalbumi. Levyä edelsivät singlet Olen työtön ja Mä vaan pogoon. Albumin tuottivat Dave Lindholm ja Love Recordsin Atte Blom.

Popeda (Popeda)

Edeltävänä vuonna perustetun suomirocksuuruuden esikoislevy kulki ennen julkaisuaan muun muassa työnimillä Ilikeesti kiitää ja Päin lutaa.

Q: Are We Not Men? A: We Are Devo! (Devo)

Devo perustettiin jo 1973, mutta sen esikoislevy julkaistiin vasta viisi vuotta myöhemmin. Levyn tuottajana toimi Brian Eno David Bowien avustuksella ja Bowie julistikin Devon demoäänitteen kuultuaan, että ”Tässä on tulevaisuuden bändi”.

Tauko I (Juice Leskinen Slam)

Slam-kokoonpanon ensimmäinen albumi ja Tauko-trilogian ensimmäinen osa. Seuraavat osat julkaistiin 1979 (Tauko II) ja 1980 (XV yö (Tauko III))

The Cars (The Cars)

Devon lisäksi amerikkalaisen new wave -musiikin klassikkolevyjä. Löytyy Rolling Stone -lehden 500 parasta albumia -listan sijalta 284.

The Kick Inside (Kate Bush)

Muun muassa David Gilmourin ja Andrew Powellin tuottama levy, jonka single Wuthering Heights nosti 19-vuotiaan laulaja-lauluntekijä Bushin maailmanmaineeseen.

Trouble (Whitesnake)

David Coverdalen kipparoiman yhtyeen esikoispitkäsoitto. Levyn tuotti Martin Birch ja se äänitettiin ja miksattiin kasaan kymmenessä päivässä.

Toto (Toto)

Kolme Billboardin top 50 -singlelistalle noussutta hittiä sisältänyt debyytti poiki yhtyeelle myös Grammy-ehdokkuuden vuoden tulokas -kategoriassa albumin julkaisua seuranneena vuonna.

Van Halen (Van Halen)

80-luvun tukkahevimuusikoita ja lukuisia kitaristeja innoittanut albumi ilmestyi helmikuussa 1978 ja se sisältää monia yhtyeen tavaramerkiksi muodostuneita kappaleita. Eponyymi debyytti on 1984-albumin lisäksi yhtyeen kaupallisesti menestynein levy: sitä on myyty Yhdysvalloissa yli 10 miljoonaa eli timanttialbumiin oikeuttavan rajan verran.