Duff McKagan kertoo Soundin haastattelussa väleistään Axl Roseen ja Slashiin: ”Gunsin yhteenpaluu oli kaunis asia”

Haastattelu on osio pidemmästä, Soundissa 10/23 julkaistusta artikkelista. Aki Nuopponen toimittaa.
28.11.2023 12:54

Duff McKagan on kohdannut elämänsä aikana satoja muusikoita ja muita taiteilijoita. Hän sanoo samaistuneensa moniin heistä ja tunnistavansa muusikoissa paljon samoja piirteitä. Vuosikymmenien ja elämän makuisten tapahtumien jälkeen on yhä kaksi tyyppiä, jotka ovat Duffille kuin veljiä.

– Axl ja Slash, ilman pienintäkään arvuuttelua. Meidän ei tarvitse edes puhua musiikista, sitä vain syntyy kun olemme yhdessä. Minä ja Slash emme ole koskaan puhuneet riffeistä tai melodioista. Me vain teemme niitä. Tapa, jolla Axl laulaa ja miten hän elää lauluaan, se on jotain sellaista mihin samaistun muusikkona ja soittajana aivan täysin.

– Gunsin yhteenpaluu oli valtava, kaunis asia. Se, että me soitimme edes yhden keikan, oli merkki siitä, että vanhat haavat ovat parantuneet ja oikeita sanoja oli sanottu. Oli aikoja, jolloin tuo kaikki tuntui mahdottomalta. Tuntui, että se yhteys oli kadonnut, mutta todellisuudessa me kaikki vain murjotimme tahoillamme sitä, että olisimmepa yhteydessä.

– Katso nyt meitä! Me olemme soittaneet enemmän kuin yhden keikan! En edes tiedä miten monta. 500? Enemmän? Se on mielipuolista. Ja minusta tuntuu, että me paranemme koko ajan ja keikoistamme on tulossa jopa parempia kuin silloin joskus aikanaan. Enkä olisi ikinä, ikinä, ikinä uskonut tämän olevan mahdollista vielä joitakin vuosia sitten.

Pitkäaikaisten Gunnari-toveriensa ohella Duff nimeää kaksi ihmistä, jotka ovat merkinneet hänelle erityisen paljon.

– Olen myös saanut soittaa Iggy Popin kanssa muutaman kerran ja se olikin sitten ihan erilainen tarina. Hänen musiikkinsa, ja täten myös Iggy itse, olivat osa minua jo ennen kuin tapasin Iggyn ensimmäisen kerran, koska kasvoin hänen luomustensa parissa. Ilman Iggya en olisi muusikko, joten ei ole ihme, että välillämme oli heti yhteys.

– Taylor Hawkins oli ihminen ja muusikko, jollaisia ei vain ole. On äärimmäisen surullista, että hän menehtyi ja minulle siitä teki vielä hivenen henkilökohtaisempaa se, että olimme juuri alkaneet tehdä musiikkia yhdessä. Taylor oli kuin veli minulle ja kun aloimme säveltää kimpassa, meiltä syntyi heti kuusitoista, seitsemäntoista kappaletta.

– En osaa vielä sanoa, mikä on niiden sävellysten kohtalo, joten katsotaan mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Teksti: Aki Nuopponen
Lue Duff McKaganin pitkä haastattelu Soundista 10/23.

Lisää luettavaa