Laulu, oletko merkittävä? Ennakkokuuntelussa Suomen Zorro: Muistan sinut Maria

Intuitiivisesti toisiaan lukeva viisikko unohti elämän paineet levy-yhtiön pyynnöstä.

Petri ja porukat tarkkailevat. Kuva: Jyri Pitkänen

Vuonna 2008 perustettu Suomen Zorro -yhtye julkaisee esikoispitkäsoittonsa Muistan sinut Maria kesäkuun 3. päivä. Soundi.fi-sivustolla surffailevana sinulla on luonnollinen etuoikeus kuulla tämä mukaansa nykäisevä pitkäsoitto jo nyt.

Heitimme orkesterin päämiehelle Petri Vähäsarjalle muutamat visaiset. Näin biisinikkari reagoi:

Mistä Suomen Zorrossa on kysymys?

Kyllä tässä on kysymys minun sielunmaisemastani, koska kirjoitan laulumme. Silti yhtyettä ei tietenkään olisi olemassa ilman vaistonvaraista yhteyttä kaikkien soittajiemme välillä. Arvostan bändimme jäsenten näkemystä ja herkkyyttä tulkita juttujani ja tuoda niihin lisää merkityksiä.

Mistä laulut tulevat?

On ihmeellistä, mistä laulut tulevat. Minulla ei ole asiasta yleensä pienintäkään hajua. Laulun valmistuttua tiedän kuitenkin välittömästi, onko se merkittävä. Se, miksi se on merkittävä, on sen sijaan usein epäselvää.

Esimeriksi Kuusi syliä -kappale on minulle hyvin tärkeä. Se syntyi noin kymmenessä minuutissa ja oli alun perin parisuhdelaulu. Bändin käsittelyssä se kasvoi sitten aika eeppiseksi tykittelyksi. Vasta hiljattain ymmärsin tämänkin biisin todellisen merkityksen itselleni. Vaikka kirjoitan hyvin intuitiivisesti, sekoitan lyriikoissani tietoisesti faktaa ja fiktiota. Kaipaan lauluihin syvyyttä, ja jos huomaan, ettei joku lauluistani ole minulle lopulta tärkeä, heitän sen roskikseen, vaikka se olisi ensin vaikuttanut kuinka hienolta.

Toisaalta kaiken voi kiteyttää niinkin, että rakastamme melankolista kantri- ja folk-musiikkia ja meistä on kiva soittaa sitä!

Suomen Zorro. Mikä nimi tuo nyt on?

Nimi oli aluksi vitsi, tietenkin. Ja kai se on vieläkin. Yritimme valjastaa käyttöön sellaista antisankari-myyttiä; että mitenköhän Zorrolla menisi, jos hän joutuisi operoimaan Suomessa. Varsinkin elämän paineet (jatke yhtyeen alkuperäisnimessä toim. huom.) oli vitsi, tosi huono sellainen. Se tiputettiin pois, koska levy-yhtiö pyysi. Sen verran annoimme heille siimaa.

Kuvaile debyyttilevyänne kolmella sanalla.

Yllätyksellinen. Kuumottava. Kaunis.

Ennakkokuuntelu Suomen Zorro: Muistan sinut Maria

Muistan sinut Maria -albumin kolmossinkku Anniinaan on julkaistu tänään musiikkivideo. Se näyttää tältä:

Suomen Zorro juhlii levynjulkkareitaan Korjaamon Vintillä Helsingissä lauantaina 4.6. Illan avaa Miro Palokallio.

Anniinan, kuten huomattavan monet muutkin laatukappaleet löydät myös viikoittain päivittyvältä Parasta juuri nyt -soittolistaltamme: