Geezer Butler kertoo illasta, kun Black Sabbathin nimibiisi soitettiin ensi kertaa yleisölle: ”Muistan sen kuin eilisen”

Timo Isoaho jututti Geezer Butleria Soundiin 10/20 basistin soolomateriaalin uusintajulkaisuista. Haastattelussa ehdittin muistella myös hieman Black Sabbathin alkutaivalta. Julkaisemme katkelman artikkelista nyt verkkomuodossa.
2.12.2020 11:50

Palataanpa vielä Black Sabbathin varhaisen uran aikoihin. Mitä muistat siitä hetkestä, kun soititte yhtyeen nimikkokappaleen ensimmäistä kertaa jossakin savuisessa birminghamilaisessa pubissa?

– Olimme esiintyneet kaupungin juottoloissa vuodesta 1968, käyttäen esimerkiksi The Polka Tulk Blues Band– ja Earth -nimiä. Paikalliset rockmusiikin ystävät siis tiesivät meidät varsin hyvin, eivätkä he juuri korviaan lotkauttaneetkaan, kun aloitimme taas yhden keikan. Tuona iltana meillä oli kuitenkin ässä hihassa: tuore kappale nimeltään Black Sabbath, myhäilee Butler.

– Muistan sen konsertin edelleen kuin eilisen. Vedimme ensin muutaman biisin ja sitten starttasimme Black Sabbathin… Ja katsohan vain: ihmiset jähmettyivät paikoilleen, eikä tuoppien kilinää ja puheensorinaa enää kuulunut. Kaikki kuuntelivat kappaleen alusta loppuun, ja sen päätyttyä saimme myrskyisät aplodit. Keikan jälkeen totesimme yhteen ääneen, että taisimme iskeä juuri jonkinlaiseen kultasuoneen. Sen jälkeen emme enää katsoneet taaksemme, ja loppu onkin painavan musiikin historiaa!

Ajat olivat tuolloin täysin erilaiset, mutta Black Sabbathin varhainen levytystahti tuntuu silti hämmentävän kovalta. Yhtyeen debyytti julkaistiin 13. helmikuuta 1970, kun taas Paranoid ilmestyi saman vuoden syksyllä. Kolmatta levyäkään ei jouduttu kauan odottamaan, sillä Master of Reality saapui kauppoihin kesällä 1971. Toisin sanoen Black Sabbath julkaisi kolme klassikkoalbumia noin kuudentoista kuukauden sisällä.

– Eikä unohdeta sitä, että teimme koko ajan myös kiertueita, myös Yhdysvalloissa! Mutta joo… En ihan oikeasti ymmärrä, että miten ihmeessä saimme kaikki ne levyt ja rundit tehtyä. Homma taisi olla jotenkin niin, ettei nuorena tarvinnut nukkua juuri ollenkaan, Butler sanoo ja naurahtaa.

– Ja jos otetaan vielä vertailukohta Black Sabbathin viimeiseen studioalbumin… 13:n tekeminen kesti kaikkiaan kaksi vuotta!

Käännetään vielä lopuksi katse kohti Deadland Ritual -yhtyettä. Perustit bändin vuonna 2018, ja mukaan tulivat Apocalypticastakin tuttu laulaja Franky Perez, muun muassa Billy Idolin kanssa mainetekoihin yltänyt kitaristi Steve Stevens ja Guns N’ Roses -rumpali Matt Sorum. Mikä on orkesterin nykyinen tilanne?

– Deadland Ritual oli varsin hyvässä nousukiidossa ja homma vaikutti lupaavalta… Ja sitten kaikki kääntyi päälaelleen, sanoo Butler.

– Koronatilanteen takia yhtye on tukevasti telakalla. Jos tämä maailmanlaajuinen tautitilanne hellittää jonakin päivänä, saatamme hyvinkin aktivoitua Deadland Ritualin merkeissä, mutta tällä hetkellä meillä ei ole mitään suunnitelmia!

Teksti: Timo Isoaho
Lue koko haastattelu Soundista 10/20.

Lisää luettavaa