Haastattelu: ”Kulttuuritalo on kuulemma legendaarinen paikka!” – Katatonia aloitti kiertueensa Suomesta innokkain mielin

8.3.2023 09:00

Ruotsalaisyhtye Katatonian laulaja Jonas Renkse istahtaa Helsingin Kulttuuritalon takahuonetiloista löytyvälle sohvalle. Edellisiltana bändi on esiintynyt täpötäyden tamperelaiskatsomon edessä, ja myös Kulttuuritalo on myyty täyteen viimeistä paikkaa myöten.

– Tampereen-keikka oli Euroopan- kiertueemme avaus, ja meillä oli toki tuttuja rundin debyyttivedon ongelmia, mutta annan konsertille silti arvosanaksi yhdeksän, hymyilee Renkse.

– Vaihdoin juuri äsken muutaman sanan kiertueella mukana olevan Sólstafirin Addi Tryggvasonin kanssa, ja hän mainitsi Kulttuuritalon olevan legendaarinen paikka. On kieltämättä mahtavaa soittaa paikassa, jonka lavalla ovat aiemmin vierailleet muun muassa Jimi Hendrix, AC/DC ja Led Zeppelin.

Edellä mainitut eivät tainneet myöskään myydä paikkaa loppuun…

– Olemme siis tänä iltana suurempia kuin Jimi Hendrix, AC/DC ja Led Zeppelin. Täytyypä nauttia. Ja muistaa palata maan pinnalle heti huomenna, laulaja nauraa.

Katatonian kiertueen pontimena on uusi Sky Void Of Stars -studioalbumi. Samalla rundi tosin promotoi myös keväällä 2020 julkaistua City Burials -levyä.

City Burials ilmestyi mahdollisimman huonoon aikaan, sillä pandemia tuhosi tuolloin kaikki keikkasuunnitelmamme, sanoo Renkse.

– Tämän kiertueen settilistan suunnitteleminen olikin todella hankalaa, sillä mehän olemme julkaisseet jo kaksitoista studioalbumia. Ja yhtäkkiä meidän piti lisätä settiin biisejä kahdelta kokonaan uudelta levyltä!

Milloin Sky Void Of Starsin valmisteleminen alkoi?

– Itse asiassa ryhdyin tekemään levyä jo ennen City Burialsin ilmestymistä. Kun keväällä 2020 selvisi, että kaikki rundit peruuntuvat, aloitin saman tien uuden sävellysprojektin. Olisin nimittäin tullut hulluksi jos olisin jäänyt istumaan kotiin toimettomana!

– Säveltäminen ei aluksi ollut ihan helppoa. Kun maailman ovet olivat yhtäkkiä säpissä, inspiraatiota piti hieman etsiskellä. Tein sitten tehdä itselleni tiukan aikataulun, ja työskentelin joka arkipäivä kello 9–15. Kun pääsin vauhtiin, aloin nauttia tällaisesta työskentelymallista, ja uusia biisejä syntyikin hyvää vauhtia.

Mikä oli oma tavoitteesi Sky Void Of Starsin suhteen?

– En yleensä aseta itselleni mitään kummempia päämääriä. Ajattelen niin, että biiseistä ja levyistä täytyy tulla juuri sellaisia kuin mitä niistä on luonnollisesti tulossa. Tämä lienee yksi iso syy siihen, että Katatonian diskografiasta löytyy hyvinkin erilaisia levykokonaisuuksia, huomauttaa Renkse.

– Täytyy kuitenkin myöntää, että kirjoitin Sky Void Of Starsille ihan tietoisesti muutaman vähän ripeämmän ja kitaravetoisemman kappaleen. Tämä johtui siitä, että aloin pandemian aikana kaivata keikkailua niin paljon, että halusin säveltää muutaman kappaleen, joita tulisimme soittamaan lavalla, sitten jonakin päivänä.

Katatonian erilaisista levyistä puheen ollen: debyytti Dance Of December Souls täyttää tänä vuonna kolmekymmentä, ja sen äänimaailma on hyvin kaukana uudesta Sky Void Of Starsista.

– Se oli juuri sitä aikaa, kun me suorastaan palvoimme Paradise Lostia, ja tämän kuulee debyytiltämme hyvinkin selvästi, Renkse nauraa.

– Kun nykyään muistelen Dance Of December Soulsia, ensimmäisenä mieleen nousee oma laulusuoritukseni. En nimittäin ymmärrä, miten kykenin huutamaan ja karjumaan ne kappaleet läpi. Jos nykyään laulaisin tuolla tavalla, menettäisin ääneni vartissa. Siis lopullisesti!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 2/23.

Lisää luettavaa