Haastattelu: Miksi Ministry on hiljaa Donald Trumpista, vaikka ennen se moukaroi biiseissään George W. Bushia?

RMV / Shutterstock / AOP

Timo Isoaho jututti Al Jourgensenia Soundiin 9/21. Ministry-johtaja oli tällä kertaa huonolla tuulella.

Amerikkalaisen industrial metal -legenda Ministryn perustaja Al Jourgensen tunnetaan tulisieluisena taiteilijana, jonka ”haastattelufiilis” riippuu hyvinkin paljon päivän tunnelmasta.

Kun Ministry esiintyi Ruisrockissa Dark Side of the Spoon -levyn maailmankiertueella kesällä 1999, ”Uncle Al” oli mitä parhaimmalla tuulella. Hurjat tarinat polveilivat sinne, tänne ja tuonne, eikä yksikään aihe tuntunut olevan miehelle tabu.

− Kun olin aikoinaan pahimmassa heroiinikoukussa, menin lääkäriin. Tohtori sanoi, että meidän täytyy vakavasti harkita käsivartesi amputointia. Vastasin hänelle, ettei minusta taida tulla Def Leppardin uutta rumpalia, joten amputointi ei käy päinsä, naureskeli Ministry-pomo tuolloin.

Kun Soundi soittaa Jourgensenille syyskuussa 2021, muusikko on herännyt hieman huonommalla jalalla. Perinteiset tervehdykset sujuvat vielä ilman kitkaa, mutta toimittajan yritys puhua vanhoista ajoista saa varsin viileän vastaanoton.

− Miksi haluat palata menneeseen?

No, vaikkapa siksi, että yhtyeesi täyttää tänä vuonna neljäkymmentä, eikä Ministryn merkitystä industrial metalin kehittäjänä voi aliarvioida.

− Eikö vanhoista ajoista ole jo puhuttu aivan tarpeeksi? Ja sitten seuraavaksi alat varmaan kyselemään Psalm 69 -levystä, koska se täyttää ensi vuonna kolmekymmentä!

Voisimme toki puhua Psalm 69:sta muutaman hetken verran. Onhan kyseessä loistava levy, eikä aika tunnu purevan siihen lainkaan.

− Kiitos, mutta… Oletko mahtanut kuulla uuden Ministryn levyn? Moral Hygiene on minun mielestäni vähintään yhtä hyvä kuin Psalm 69.

Olen toki tutustunut Moral Hygieneen. Täytyy sanoa, että olin hyvinkin positiivisesti yllättynyt tuoreen albumin äärellä, sillä Ministry on julkaissut vuosituhannen vaihteen jälkeen myös varsin kehnoja levyjä.

− Kiitos taas. Pidän rehellisistä kommenteista, sanoo Jourgensen.

− Olen samaa mieltä: joskus Ministry on onnistunut paremmin, ja toisinaan taas huonommin. Moral Hygiene ei todellakaan ole mikään 40-vuotislevy, mutta tällä kerralla halusin napata mukaan vaikutteita vähän kaikesta, mitä Ministry on tehnyt menneiden vuosikymmenien aikana. Mukana on raakaa industrial-paahtoa, kokeellisia soundeja, iskeviä heviriffejä, keskisormea heiluttavaa punkrockia ja vaikka mitä.

Sanoitukset ovat taattua tulisieluista Ministryä.

− Katsohan ympärillesi. Maailmasta tulee koko ajan järjettömämpi paikka, vaikka Suomessa ei välttämättä tunnukaan siltä. En pysty olemaan vaiti tämän kaiken kaaoksen keskellä!

Yhdestä aiheesta olet silti yllättävän hiljaa, ottaen huomioon esimerkiksi George W. Bushin taannoisen moukaroinnin. Nimittäin Donald Trumpista.

− Edellinen levy AmeriKKKant (2018) oli vastareaktio siihen käsittämättömyyteen, että Trumpista tuli maailman vaikutusvaltaisin mies. Ja niinhän siinä sitten tietenkin kävi, että Trump hinasi presidentti-instituution hulluuden aivan uudelle tasolle, muun muassa kiukuttelemalla lapsellisesti Twitterissä, huokaa Jourgensen.

− Olen kuitenkin päättänyt, etten halua omalta osaltani promotoida Trumpin paskapuheita esimerkiksi Black Lives Matter -liikkeestä, ilmastonmuutoksesta, rasismista ja pandemiasta tekemällä hänestä biisejä. Totta kai sivuan näitä aiheita esimerkiksi Alert Level-, Disinformation– ja Broken System -kappaleissa, mutta Moral Hygiene ei silti todellakaan ole mikään Trump-teemalevy.

Pandemiasta puheen ollen: Ministryn mittava USA:n-kiertue, jonka piti tapahtua kuluvan syksyn aikana, on siirtynyt ensi kevääseen. Oletko asian suhteen pahoillasi?

− En juurikaan. Tietenkin kaipaan fanien edessä esiintymistä, mutta olen tehnyt elämäni aikana niin paljon keikkoja, että jaksan kyllä odottaa ensi kevääseen, sanoo Jourgensen.

− Rundaamme ensi vuonna myös Euroopassa. Valitettavasti kiertueen faktat ovat vielä sen verran levällään, etten uskalla kertoa aiheesta tämän enempää!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 9/21.