Kommentti: Taylor Hawkinsin kuoleman traagisuuden hahmottaa paremmin, jos katsoo videon vuodelta 2020

RMV / Shutterstock / AOP

On surullista, miten pahoja ongelmia Foo Fightersin rumpalin aurinkoisen julkisuuskuvan taakse kätkeytyi, kirjoittaa Saku Schildt.

Jos orastava kevät ei tuntunut vielä riittävän synkältä, viikonloppuna se musteni entisestään. Lauantaina uutisoitiin täysin yllättäen, että Foo Fightersin rumpali Taylor Hawkins on poissa. Alanis Morissetten keikkabändissä kannuksensa ansainnut ja vuonna 1997 Dave Grohlin yhtyeeseen liittynyt Hawkins kuoli Kolumbian Bogotassa 25. maaliskuuta 50-vuotiaana.

Suuni loksahti auki, kun luin aiheesta ensi kertaa. Tätä ei osannut lainkaan odottaa.

Chris Cornellin kuolema vuonna 2017 oli samalla tavalla järkytys, mutta Hawkinsin poismeno tuli vielä vahvemmin puun takaa. Toki Hawkins oli kertonut käyttäneensä elämänsä aikana kosolti päihteitä, mutta päällisin puolin mies näytti elävän onnellista perhe-elämää ja nauttivan hommastaan menestyvän rockbändin rumpalina.

Kolumbian viranomaisten julkaisemien toksikologisisten testien tulokset kertovat, että todellisuus oli monimutkaisempi. Hawkinsin elimistöstä löytyi useita päihde- ja lääkeaineita aina masennuslääkkeistä opioideihin. Hawkinsin tavaramerkkihymyn taakse kätkeytyi pahoja ongelmia.

Hawkinsin ennenaikaisen kuoleman traagisuutta alleviivaa miehen aurinkoinen julkisuuskuva. Hän vaikutti eräänlaiselta Foo Fightersin maskotilta, joka ei ottanut itseään liian vakavasti ja oli aina valmis kaikenlaisiin hölmöilyihin. Esimerkiksi kun Hawkins julkaisi vuonna 2016 ensimmäisen soolo-ep:nsä Kota, tehtiin Range Rover Bitch -singleen musiikkivideo, joka on silkkaa rockposeerauksille naureskelua.

Hawkinsin huumorintaju näkyi myös monenlaisena kujeiluna Dave Grohlin kanssa. Vuonna 2016 alettiin kuiskia Foo Fightersin olevan hajoamassa, ja Page Six kertoi nimenomaan Grohlin ja Hawkinsin välien tulehtuneen pahasti. Koko kuvio oli loppujen lopuksi pelkkää yleisön uunotusta, kun yhtye kyllästyi kuulemaan huhuja siitä, että Grohl olisi vaihtamassa soolouralle.

Nyt sitten kävi ilmi, että tämä pöljäilemisestä pitänyt ja leveästä virneestään tunnettu muusikko oli saanut lääkitystä masennukseen. Lisäksi hänen elimistöstään löytyi bentsodiatsepiineja, joita käytetään esimerkiksi ahdistuneisuuden hoitoon. Ei ole tiedossa, mihin tarkoitukseen Hawkinsille oli lääkettä määrätty vai oliko kysymys päihdekäytöstä.

Nykytilanteessa on suorastaan kuristavaa katsoa Hawkinsin pari vuotta sitten tekemää musiikkivideota. Vuonna 2019 hän julkaisi The Coattail Riders -yhtyeen kera Get the Money -albumin, joka sisältää voittopuolisesti aurinkoista power popia. Levyä promotoitiin seuraavan vuoden puolella hawkinsmaiseen tyyliin Middle Child -kappaleeseen tehdyllä pöhköllä videolla, jolla rumpali esiintyy sateenkaarien ja yksisarvisten keskellä.

Aivan ensiksi videolta pistää silmään, miten siinä ohimennen kritisoidaan lääkärien intoa määrätä amerikkalaisille aina vain lisää lääkkeitä. Synkin hetki koittaa kuitenkin siinä vaiheessa, kun hoksaa, kuka on videolla Hawkinsin kanssa hullutteleva nuori tyttö: siinä muusikko esiintyy oman tyttärensä Annabellen kera.

How I love you middle child”, Hawkins laulaa anarkistiselle pikkutytölle. Annabelle on keskimmäinen Hawkinsin kolmesta lapsesta. Toisaalla sosiaalisessa mediassa on video, jolla Hawkins revittelee täysillä Rolling Stonesia rumpalipoikansa Oliverin kanssa.

Ilmestymishetkellään nämä olivat hauskoja otteita Hawkinsin perhe-elämästä. Nyt niitä katsoo aivan eri silmällä.

Hawkins on poissa, eikä lasten, Alison-puolison tai Foo Fightersin jäljelle jääneiden jäsenten elämät ole enää koskaan entisellään.