Kuka ansaitsisi oman katunsa?

Olisiko siistiä asua Ville Valon tiellä tai peräti Frank-Zappa-Strassella? Hävettäisikö taksissa, jos joutuisi antamaan osoitteekseen Hullujussikadun? Nostaisiko elokuvan menestys neliöhintoja Hurriganesin viertotiellä? 

Maailmalla on lukuisia rocktähtien mukaan nimettyjä paikkoja. Johan niitä olisi aika saada Suomeenkin…

Teksti: Timo Kanerva

Tietääkseni Suomesta löytyy vain kaksi rockmuusikon mukaan nimensä saanutta paikkaa: piskuisen Juankosken keskustaa koristaa Juice Leskisen kunniaksi nimetty Juicen tori Juice-näköispatsaineen ja Rovaniemellä puolestaan ristittiin Sampo-aukio Euroviisuhuumassa uusiksi. Se on siis nyt Lordin aukio (tänä internetin ihmeaikana voi jokainen käydä halutessaan katsomassa, kuinka Lordin aukiolla ei milloinkaan tapahdu yhtikäs mitään; web-kamera löytyy osoitteesta http://www.rovaniemi.fi/moduls/360/lordi-aukio.asp?sek=10).

Mutta eiväthän ne rocktähdet tähän lopu. Kuka siis ansaitsisi oman tiensä tai katunsa? Mille yhtyeelle pitäisi kotikaupungin päättäjien pikaisesti vihkiä nimikkopuisto, -tori tai -kuja? Näitä nimiä voi ehdottaa ja niistä keskustella heittämällä kommenttia tähän juttuun. 

 

Ehdota siis oman suosikkisi nimikkokatua, ja sijoita tähdet paikkakuntasi kartalle! Parhaiten perustellut ehdotukset viedään taatusti kunnanisien ja -äitien tietoon.

Ja sitten vain adressia keräämään!

Maailmalla rock on jo pitkään ollut kadunnimistä päättävien suosiossa.  Viimeisin uutinen saatiin lukea syyskesästä Sunday Timesista, kun itäisessä Berliinissä sijaitseva, aiemmin peräti karulla 13-nimellä tunnettu katu ristittiin juhlallisin menoin Frank-Zappa-Strasseksi. Tämän tempauksen takana oli Orwo Haus -niminen radikaali taideyhteisö, mikä kertoi ihailevansa Zappaa, koska ”tämä kaatoi tabuja, oli musiikillisesti monipuolinen, eikä milloinkaan jäänyt kapitalististen yritysten omaisuudeksi”. Jo aikaa sitten Liverpoolin lentokenttä nimettiin John Lennon Airportiksi. Reggae-diggareiden iloksi Brooklyniin saatiin hiljattain Bob Marley Avenue. Ramones-fanit kampanjoivat niin kauan että New Yorkissa he voivat nykyään pogota Joey Ramone Placella. James Brownin muistoa on puolestaan kunnioittanut Georgian osavaltion Augusta. James Brown Boulevardilla sijaitsee soulin kummisedän lapsuudenkoti.

Frank Zappa, John Lennon, Bob Marley, Joey Ramone ja James Brown ovat tietenkin jo edesmenneitä ja monessakin mielessä legendaarisen asemansa ansainneita tähtiä, vaan ovatpa nimensä tienviittoihin saaneet myös elävät artistit.

Aina ne ratkaisut eivät tosin kerro hyvästä mausta. Näin voi ajatella käyneen esimerkiksi Portugalin Albufeirassa, missä Cliff Richardin huvilan ohi kulkeva tie nimettiin Rua da Sir Cliff Richardiksi.

Jotkut saavat nimensä esiin maksamalla sievoisen summan rahaa. Esimerkiksi Bon Jovi lahjoitti miljoona dollaria, ja sen ansiosta Louisianan Houmassa on Bon Jovi Boulevard. Sen varrella asuu perheitä, joilta hirmumyrsky Katrina tuhosi kodin.

Vähitellen on myös bändien nimiä ruvettu maalaamaan katukyltteihin. Kornin kotikaupungissa Bakersfieldissä bändin manageri löysi nuhjuisen ja nimettömän kadunpätkän ja risti sen muitta mutkitta Korn Row’ksi. Oklahoma Cityssä taas pieni kuja nimettiin kaupungin suuren ylpeyden The Flamingin Lipsin mukaan. Yhtyeen johtajan Wayne Coynen kerrotaan ehdottaneen, että fanien pitäisi koristella tuota turhan tavallisen näköistä kulkuväylää niin, että se sopisi paremmin yhtyeen arvolle: ”Ihmiset voisivat hiipiä sinne keskellä yötä ja vetäistä seinät täyteen upeita graffiteja. Siellä voisi muutenkin sattua kaikenlaisia outoja juttuja!”

Yksi vanhimmista bändin mukaan nimetyistä kaduista on kuitenkin jo historiaa. Joskus 1990-luvulla yhdysvaltalaisen Fayettevillen kaupungin nuori ja innokas virkamies oli saanut läpi omasta mielestään komean kadun nimen: Anthrax Street miellytti kovasti kiihkeän Anthrax-fanin silmää. 

Kadun asukkaat alkoivat vihata koko nimeä sen jälkeen, kun terroristit ryhtyivät lähettelemään postitse anthrax- eli siis pernaruttobakteereita eri puolille Amerikkaa. Anthrax Streetin kilvet ruuvattiin irti seinistä, ja niiden paikalle laitettiin upouudet. Anthrax Street on nykyään nimeltään Allegiance Avenue.

Kaupunkilaiset eivät kuitenkaan tainneet tietää, että heavy-yhteys säilyi yhä – Allegiance kun on maineikas australialainen metallibändi.