Kuukauden kuvaajavieras: Miikka Varila

Haastateltavana helmikuun 2023 Soundin kuukauden kuvaajavieras Miikka Varila.
6.3.2023 11:03
"Jesse Markin revittelee Tampereen Yo-talolla joulukuussa 2022. Näin hänet ensimmäistä kertaa The Megaphone Staten kanssa Hotelli Sorsanpesässä Seinäjoella kymmenen vuotta takaperin. Tähti silloin ja nyt."
Miikka Varila

Helmikuun 2023 kuvaajavieras Soundin Palsa esittää -palstalla on Miikka Varila. Palstaa vetävä valokuvaaja Tomi Palsa kuvailee Varilaa näin: ”Uuttera kuvaajalahjakkuus Miikka Varila on paikalla aina siellä missä tapahtuu. Varilan tyylikkäitä kuvia näkee usein tapahtumien ja artistien virallisilla sosiaalisen median tileillä, olipa kyseessä UMK-finaali tai laatumusiikkiin panostava festivaali. Varilan kameralla on harvinaislaatuisen suora yhteys Jesse Markinin ja Yonan kaltaisten heittäytyvien taiteilijoiden sieluun.”

Miikka Varila, milloin ja miksi innostuit valokuvauksesta?
– Se ei ole tapahtunut salamaniskusta, olen ennemminkin ajautunut sitä kohti. Olen kotoisin Kokkolan lähistöltä Marinkaisista ja siellä päin ei juuri keikoilla juhlittu. Eikä juhlita muuten vieläkään. Suea ja Soundia kuitenkin selailin ahkerasti ja sitä kautta monet kuvat bändeistä ja keikkapaikkojen kalentereista jäivät mieleen pyörimään.
– 17-vuotiaana sitten päästiin Seinäjoen Rytmikorjaamolle katsomaan Lapkon keikkaa. Levyn tummanpuhuvista promoista tutut hahmot tulivat lihaksi. Solistina Ville Malja esiintyi ominaisen energisen tapaansa 30-henkiselle yleisölle. Barrikadiaitaa vasten nojatessa se älytön draivi ja itsevarma liikkuminen jättivät muistijäljen, että tuo olisi pitänyt saada talteen. Sillä keikalla ei muistaakseni ollut valokuvaajaa.
– Edellisen innoittamana tai muuten vain päädyin opiskelemaan kulttuurituottajaksi Seinäjoella. Tuolloin paikalliset venuet Rytmikorjaamo ja Bar 15 eli tuttavallisemmin Warttibaari tulivat tutuiksi. Opiskelijaporukalla treenasimme pääasiassa keikkojen videotaltiointia vaihtelevalla menestyksellä. Sain kuvata mm. Kauko Röyhkää, Sydän, Sydäntä, Samae Koskista, Death Hawksia, PMMP:tä ja monia muita. Noista ajoista kipinä nimenomaan elävän musiikin kuvaamiseen jäi.

Mikä nimenomaan keikkavalokuvauksessa kiehtoo?
– Hyvä musiikki. Muistojen luonti. Adrenaliini, jonkinlainen jahti. Parasta on, kun onnistuu kääntämään haastavat olosuhteet, kuten heikon valaistuksen tai ruman ympäristön edukseen. Ja samaan tapaan kuin osa artisteista saa energiansa esitykseen yleisöltä, elää keikkakuvaajakin artistin antamasta panoksesta lavalla. Sen ei tarvitse tosin olla osastoa hyppypotku tai lavalta sukellus. Paremman kuvauksen puutteessa, he jotka esiintyvät koko sielullaan (yleisön koosta riippumatta) saavat meikäläisen syttymään tähän hommaan.
– Myös hyvät keikkavalot inspiroivat ja valoteknikoista olen oppinut ihailemaan mm. Jaakko Peltosen, Pekka Martin, Tommi Tiitan, Alex Hautamäen, Joakim Uddin ja Otso Vartiaisen työn jälkeä. Suomessa on hurja määrä luovia ammattilaisia.

Kerro jostain mieleen jääneestä kuvauskeikasta?
– Yonan ja Tapiola Sinfoniettan esiintyminen Musiikkitalossa ja varsinkin yleisön seisaaltamaan osoittamat aplodit tulevat ensimmäisenä mieleeni. Se keikka vaikutti jonkinlaiselta uudelta alulta myös artistille. Juoksin koko esityksen ajan ylös alas rappusia yrittäen saada mahdollisesti ainutkertaisen tapahtuman taltioitua mahdollisimman monesta vinkkelistä. Hyväksi onneksi näitä keikkoja on sittemmin tehty lisää.

”Yona ja Sinfonia Lahti saavat Sibeliustalon yleisöltä seisovat aplodit Lahdessa. Kuvaajalla meni juoksuksi, sillä minuuttia ennen kuvanottohetkeä seisoin lavaa vastapäätä olevalla neljännen kerroksen parvella.” (Miikka Varila)

Minkä elossa olevan artistin haluaisit päästä kuvaamaan?
– Olen ollut siitä onnekas, että olen ruksannut jo omalta toivelistaltani teini-iästä asti mukana kulkeneet Lapkon, The Nationalin, Nick Caven ja PJ Harveyn. Se voisi olla yhtä lailla Neil Young tai Tom Waits, mutta yllätän itsenikin ja heitän tähän vähän takavasemmalta Miley Cyrusin. Pidän hänen lauluäänestään, biiseissä on paljon tunnelmanvaihteluita ja kuvittelen, että mukana olisi isoja lavasteita, soolonumeroita catwalkilla, bändisoittoa ja koreografioita tanssijoiden kanssa. Monipuolisuus viehättää!

”Emilia Sisco nauttii marraskuussa 2022 Tavastian lavalla Jacob Banksin -lämppärikeikalla. Kuvassa tiivistyy mielestäni jotain olennaista siitä, miltä musiikki parhaimmillaan tuntuu.” (Miikka Varila)

Lisää Miikka Varilan kuvia löytyy Soundista 2/2023 sekä Varilan Instagram-tililtä.

 

Lisää luettavaa