”Yöllä suurta neroutta, päivänvalossa tekotaiteellista paskaa” – muusikoiden ensitunnelmia uudesta Nick Cave -kappaleesta

Ensi viikolla pulppuaa uutta Nick Cave & The Bad Seeds -materiaalia muodossa jos toisessakin.

Nick Cave

Nick Cave & The Bad Seeds pani tänään kuultaviin ensimmäisen maistiaisen 9.9. ilmestyvältä Skeleton Tree -pitkäsoitoltaan.

Koska herra Caven tekemisten tiimoilta tavallisesti piisaa mielipiteitä, otimme asiaksemme haalia niitä könttämuodostelmaksi.

Tässä suomalaisartistien ensitunnelmia Jesus Alone -nimisestä kappaleesta:

Juho Vehmanen / My First Band

Mulle Nick Cave on yöllä kuunneltuna suurta neroutta, mutta päivänvalossa tekotaiteellista paskaa. Eli riippuu todella paljon omasta fiiliksestä jaksaako ottaa paatosta vastaan. Todella hieno tummanpuhuva käsijarru päällä -jumitus tämä, videolla karismaattiset sedät nauttivat studiotyöstä. Hyvä resepti siis, mutta aika näyttää jaksaako tähän tunnelmaan palata.

Mikko Joensuu

Ajattelin edellisen Push The Sky Away -levyn aikaan, että Nick Cave & The Bad seeds saattoi tehdä juuri uransa parhaan levyn. Tämän biisin kuultua tulee olo, että he ovat sukeltaneet yhä syvemmälle siihen maailmaan, missä heidän musiikkinsa syntyy. Käsittämättömän upea kappale. Intohimo musiikin hiomiseen ja tunnelmien luomiseen välittyy niin vahvana, että upeaa musiikkia uskaltaa odottaa selvästi jatkossakin. Ei sillä, ettäkö usko asiaan olisi koskaan juuri horjunut, mutta onhan heidän musiikillinen evoluutionsa jo aivan käsittämätöntä.

”Alun myönteisistä Scott Walker -assosiaatioista toivuttuani ajattelin kappaleen soidessa vain yhtä asiaa: poikansa menettäneen miehen surua.”

Petri Vähäsarja / Suomen Zorro

Monimerkityksistä, kiinnostavaa Cavea, kuten yleensäkin. Alun myönteisistä Scott Walker -assosiaatioista toivuttuani ajattelin kappaleen soidessa vain yhtä asiaa: poikansa menettäneen miehen surua. Tykkään vanhan Caven syvyydestä ja lyyrisyydestä enemmän kuin nuoren raivosta. Tämä oli kaunis biisi, joka jäi hieman piinaamaan, kuten oli varmaan tarkoituskin. Jään odottamaan tulevan levyn muita kertomuksia.

Chris Karvinen / Modernistit

Nick Cave koplineen on luonut biisiin sellaisen tunnelman, joka sopisi heittämällä tuhanteen elokuvaan. En suosittelisi krapulassa olevalle  siinä tilassa ei ehkä kestäisi näin ihon läpi tunkevaa tulkintaa. Editors on koettanut tasaisin välein löytää biiseihinsä samaa intensiivisyyttä. Ehkä Nick Cave muistuttaa tällä heille ja muille seuraajilleen, että turha edes yrittää.

Vaan mitäpä mieltä sinä olet? Jesus Alonen oheinen video on lohkottu juurikin 8.9. julkaistavasta One More Time With Feeling -elokuvasta.

Biisin löydät muiden ajankohtaisimpien helmien tavoin myös viikoittain päivittyvältä Parasta juuri nyt -soittolistaltamme: