Nämä ovat vuoden parhaat kotimaiset albumit – Soundin toimittajat valitsivat suosikkinsa

Jukka Nousiainen, Pää Kii ja Litku Klemetti valloittivat kärkisijat Soundin kriitikoiden vuosiäänestyksessä.
21.12.2018 07:46

Soundin toimittajat ovat suorittaneet jokavuotisen kansalaisvelvollisuutensa ja äänestäneet vuoden 2018 parhaat kotimaiset ja ulkomaiset albumit. Kotimaisten listan ykkössijalla debytoi ylivoimaisen voiton napannut Jukka Nousiainen, jonka voittohaastattelun voit lukea täältä. Omia suosikkejasi pääset äänestämään täältä.

PARHAAT KOTIMAISET ALBUMIT 2018

 1. Jukka Nousiainen: Ei enää kylmää eikä pimeää

Levy on täynnä vastavirtaista elämänkatsomusta, johon liittyvillä roolituksilla on helppo koskettaa ja provosoida. Nousiaisen kriittinen aikalaisanalyysi ilmentää taitavasti hiekkatie-Suomen takamaille paikallistuvaa juroa kapinallisuutta. Ei enää kylmää eikä pimeää on perinnetietoisen mutta sääntöjä väistelevän luovuuden riemujuhlaa. Se on myös koskettava levy, joka kulkee koko ajan syvemmällä kuin äkkiseltään uskoisi. (Hannu Linkola, Soundi 5/2018)

 1. Pää Kii: Jos huonoo onnee ei ois mul ei ois onnee ollenkaan

On iso tilaus koko yhteiskunnan läpäisevälle ahdistavan ilmapiirin ja asenteen positiiviselle muutokselle, johon herättämisessä tällä albumilla on tehtävänsä. (Jari Mäkelä, Soundi 9/2018)

 1. Litku Klemetti: Taika tapahtuu

Laulut ovat päiväunia, joissa progelle ominaisen hölynpölyfantasian tai lukion perustason filosofiapohdinnan sijaan keskitytään taiteen kokijan ja kuluttajan tuntemuksiin. (Mikael Mattila, Soundi 5/2018)

 1. Ruusut: Ruusut

Ruusujen debyytti on piiloviekkaasti alitajuntaan iskevä levy, joka antaa vihaisen läimäyksen jokaisen mukavuudenhaluisen tuotantoratkaisun kasvoille. (Hannu Linkola, Soundi 7/2018)

 1. Vesta: Lohtulauseita

Aitoa, luovaa, rohkeaa. Mitä muuta voisi toivoa ensilevynsä julkaisevalta artistilta? (Antti Granlund, Soundi 3/2018)

 1. Vuoret: Portti

Vuoret-yhtyeen esikoisalbumia kuunnellessa keskustelu sähkökitaran kuolemasta tuntuu ihan dadalta. (Pekka Laine, Soundi 9/2018)

 1. Lasten Hautausmaa: III

Lasten Hautausmaa luo hätkähdyttävin vahvoin piirroin maailmaa, jota ei löydy muualta kuin sen musiikista, mutta jonka tunnistaa silti kaikkialla. (Hannu Linkola, Soundi 1/2018)

 1. Stam1na: Taival

Taival maistuu, tuntuu ja näyttää luonnolta, sateen kastelemalta syysmetsältä. (Henri Eerola, Soundi 8/2018)

 1. Huora: Kosto elää!

Kosto elää! jyrää raivokkaana ja tarkkana, ja Anni Lötjösen karjunta on albumilla juuri niin karismaattista kuin on uskaltanut toivoa. (Antti Granlund, Soundi 9/2018)

 1. Mopo: Mopocalypse

Mopon asema uusista suomalaisista jazz-bändeista ehkä persoonallisimpana ja eniten oman itsensä kuuloisena korostuu entisestään. (Arttu Tolonen, Soundi 1/2018)

 1. Sara: Summa

Omintakeisin sävyin hyvinkin haastavaa musiikkia tehnyt Sara on kehittynyt ja muuttunut aikojen saatossa kadottamatta ominaisia elementtejään. (Kimmo K. Koskinen, Soundi 8/2018)

 1. Ultramariini: Lasimeri

Lasimeri ei kuulosta lainkaan perinteiseltä comeback-levyltä: se ei ole nostalginen albumi, jota pitäisi diggailla ymmärtäväisesti vanhojen muistojen vuoksi. (Antti Granlund, Soundi 7/2018)

 1. Amorphis: Queen Of Time

Levy vetoaa kehen tahansa, johon folk-sävytteinen optimistisella pohjavireellä vedetty sinfoniametalli muutenkin vetoaa. (Salla Harjula, Soundi 5/2018)

 1. J. Karjalainen: Sä kuljetat mua

Sä kuljetat mua on vaivattomuuden taidetta, jossa äänet ja sanat palvelevat jotakin suurempaa. (Hannu Linkola, Soundi 9/2018)

 1. Paperi T: Kaikki on hyvin

Erityisen tarkkanäköisesti Henri Pulkkinen purkaa itsensä ympärille syntynyttä taiteilijamyyttiä ja imagoa. (Mirko Siikaluoma, Soundi 5/2018)

 1. Laura Moisio: Laura Moisio

Hellän selkeästi tulkituissa sanoituksissa intiimit henkilökohtaiset ilot ja huolet raamittuvat maalauksellisempiin kokonaiskuviin. (Asko Alanen, Soundi 2/2018)

 1. Lac Belot: Abracadabra!

Abracadabra! tuntuu merkittävältä musiikilta. Ja jos se tuntuu merkittävältä, silloin se myös on sitä. (Mikko Meriläinen, Soundi 8/2018)

 1. Timo Lassy: Moves

Lassy uskaltaa heittäytyä sekä jo kymmenen vuotta toimineen bändinsä että pateettisempienkin impulssien vietäväksi. (Arttu Tolonen, Soundi 5/2018)

 1. Rytmihäiriö: Gambinapsykoosi

Loistava toteutus, karkeat, lähes runolliset sanoitukset ja viimeistelty soundi tekevät tästä yhden vuoden parhaimmista metallialbumeista. (Isla Mäkinen, Soundi 8/2018)

 1. Ydinperhe: Älä tee mitä pitää

Jos punkin on tarkoitus antaa ajattelemisen aihetta, niin Ydinperhe on ollut siinä aina mestari. (Antti Luukkanen, Soundi 8/2018)


Ulkomaisten levyjen top 20 -listan löydät täältä.

Kuuntele näytteet vuoden parhailta levyiltä Soundin soittolistalta.

Lisää luettavaa