Nämä ovat vuoden parhaat ulkomaiset albumit – Soundin toimittajat valitsivat suosikkinsa

Low, Kamasi Washington ja Ghost tekivät vuoden 2018 parhaat levyt.
21.12.2018 07:46

Soundin toimittajat ovat suorittaneet jokavuotisen kansalaisvelvollisuutensa ja äänestäneet vuoden 2018 parhaat kotimaiset ja ulkomaiset albumit. Ulkomaisten listan ykkössijalle ylsi Low-yhtyeen Double Negative. Yhtyeen kitaristi-laulaja Alan Sparhawkin haastattelun voit lukea täältä. Omia suosikkejasi pääset äänestämään täältä.

PARHAAT ULKOMAISET ALBUMIT 2018

 1. Low: Double Negative

Double Negative on valtava kehitysaskel Low’lle ja ilmentää jotain olennaista tästä hetkestä. Low on vihdoin uskaltanut pois harmonisesti miellyttävältä, pieniä häiriöelementtejä sisältävältä slowcore-mukavuusalueelta, jossa se on uransa viettänyt, ajoittain hienojakin levyjä tehden. Double Negative on jotain ihan muuta. Nyt häiriöt ovat keskiössä. Mannerlaatan painoluokassa painivat, muroiksi ajetut taustat tarjoavat perinteisemmille elementeille kuten laulu ja kitarat upean alustan, josta ponnistaa sfääreihin. (Arttu Tolonen, Soundi 8/2018)

 1. Kamasi Washington: Heaven And Earth

Yhdysvaltalaisfonistin toinen suurempaan levitykseen päätynyt albumi on massiivinen modernin jazzin runsaudensarvi. (Kimmo K. Koskinen, Soundi 6/2018)

 1. Ghost: Prequelle

Nelosalbumilleen tultaessa ruotsalaisyhtye on saavuttanut suosiossaan pisteen, jossa se voi musiikillisesti tehdä mitä sitä huvittaa. (Mape Ollila, Soundi 5/2018)

 1. Suede: The Blue Hour

The Blue Hour kuulostaa ihastuttavalla tavalla levyltä, johon Suede on ladannut kaikkensa. (Hannu Linkola, Soundi 8/2018)

 1. Father John Misty: God’s Favorite Customer

Mistyn neljäs albumi on mestarillisen jylhää musiikkia, isompaa kuin hittiä jahtaavat pop-tuotannot ja todellisempaa kuin draamakuninkaallinen viihdemusiikki. (Asko Alanen, Soundi 6/2018)

 1. Janelle Monae: Dirty Computer

Monáe ei ole popin eturintamassa, mutta hän tekee sukupuoli- ja sukupolvirajat ylittävää musiikkiaan paremmin kuin useimmat aikalaisartistit. (Jari Mäkelä, Soundi 6/2018)

 1. Melody’s Echo Chamber: Bon Voyage

Bon Voyage toivottaa kuulijalleen hyvää matkaa mutta unohtaa turvavyöt. Taiteen äärellä ne ovat vain tiellä. (Mikko Meriläinen, Soundi 6/2018)

 1. The Smashing Pumpkins: Shiny And Oh So Bright, Vol. 1/LP: No Past. No Future. No Sun.

Näin vahvaa onnistumista ei selitetä pelkällä nostalgialla. (Mikko Meriläinen, Soundi 10/2018)

 1. A Perfect Circle: Eat The Elephant

On niin ihanaa, niin ihanaa, kun vuosikausia odotettu levy legendabändiltä on ihan helvetin hyvä. (Salla Harjula, Soundi 4/2018)

 1. Alice In Chains: Rainier Fog

Kymmenen kappaleen joukosta löytyy valonpilkettä ja sen kajossa kiiluu tummia helmiä yksi toisensa perään. (Kimmo K. Koskinen, Soundi 7/2018)

 1. Idles: Joy As An Act Of Resistance

Hienointa levyssä on kaiken raivon läpi puskeva humaanius ja elämänilo. (Mikko Meriläinen, Soundi 8/2018)

 1. Architects: Holy Hell

Bändin uran synkin ja aggressiivisin tuotos, josta on vaikea löytää aurinkoa. (Mirko Siikaluoma, Soundi 11/2018)

 1. First Aid Kit: Ruins

Tyyli hallussa, paketti hyvin rusetoitu ja kaikessa ollaan melkein yhtä hyviä kuin amerikkalaiset. (Pekka Laine, Soundi 1/2018)

 1. Robert Finley: Goin’ Platinum!

Valkoisten poikien tusinaretroiluun verrattuna Goin’ Platinum! on autenttisuudessaan ja sävykkyydessään ylivoimainen puheenvuoro. (Pekka Laine, Soundi 2/2018)

 1. Car Seat Headrest: Twin Fantasy

Alun perin auton takapenkin intiimissä mukavuudessa laulettu lo-fi-kama on bändille kirkastettuna yhtä hallittua ja välittömyydessään nautittavaa. (Asko Alanen, Soundi 2/2018)

 1. Marduk: Viktoria

Levyn analogiset old school -soundit ovat raa’inta ja primitiivisintä Mardukia aikoihin, ja sävellykset ovat röyhkeän yksinkertaisia. (Nuutti Heiskala, Soundi 6/2018)

 1. Voivod: The Wake

Minkäänlaista uudelleenlämmittelyn tuntua albumista ei löydä, sillä jääräpäisen kamelin tavoin yhtye on vain palannut sille lähteelle, mistä juomalla se löysi psykedeelisimmät trippinsä. (Kimmo K. Koskinen, Soundi 8/2018).

 1. Robyn: Honey

Levy ei sisällä yksittäisiä isoja hittejä mutta se on kokonaisuutena hitti. (Arttu Tolonen, Soundi 10/2018)

 1. Calexico: The Thread That Keeps Us

Kuten parhailla lauluntekijäduoilla kautta historian, myös Burns & Convertino tarvitsevat toinen toisiaan parhaan lopputuloksen saamiseksi. (Jari Jokirinne, Soundi 11/2017)

 1. Fucked Up: Dose Your Dreams

Tätä tuplalevyä ei tulla muistamaan huikean yhtenäisestä tarinankaaresta, vaan Dose Your Dreamsin tarkoitus on valloittaa megalomaanisen moniulotteisella materiaalilla. (Eero Kettunen, Soundi 9/2018)


Kotimaisten albumien top 20 -listan löydät täältä.

Kuuntele näytteet vuoden parhailta levyiltä Soundin soittolistalta.

Lisää luettavaa