”Miltä kuulostaa betoni, jota soittaa arotuuli?” – 10 vinkkiä Sideways-viikonloppuun

Tässä Soundin tärpit parin viikon päästä starttavaan Sidewaysiin.
24.5.2019 11:53

Sideways-festivaalia juhlitaan kahden viikon päästä 6.–8.6. Helsingin Nordiksella. Aikataulua katsellessa iskee epätoivo: niin paljon hyvää ettei meinaa kaljalle ehtiä! Yritämme omalta osaltamme auttaa, joten alla muutama kohokohta, joiden missaamisen syyksi kelpaa vain lääkärintodistus. Vinkkejä jakoivat Mikko Meriläinen, Hannu Linkola, Virpi Suomi ja Vesa Siltanen.

Amyl And The Sniffers
(Torstai 20:00-21:00 / Sahara)
Tässäpä saattaa olla tämän kesän kovin rock-keikka. Ainakin jos australialaisen garagerock-yhtyeen tänään ilmestyneeseen, konstailemattoman energiseen ja rupiseen debyyttialbumiin sekä riehakkaisiin Youtube-pätkiin on uskominen. Kannattaa olla paikalla. (MM)

Idles
(Torstai 20:45-21:45 / Aurora)
Puhdistavaa musiikkia. Brittiläinen punkbändi (tosin laulaja Joe Talbot vastustaa punk-lokerointia viimeiseen asti) Idles on mahtavan äänekäs ja kova ulkoa, ihastuttavan pehmeä ja humaani sisältä. Harmillinen päällekkäisyys: samaan aikaan esiintyy brittiräppäri/spoken word -artisti Kate Tempest, joka on vähintään yhtä suositeltava. (MM)

Low
(Torstai 23:15-00:15 / Black Box)
Hitaan ja melankolisen musiikin konkariyhtye uudisti viimevuotisella Double Negative -albumillaan soundiaan niin totaalisesti ja onnistuneesti, että sillähän irtosi sekä Soundin että Rumban kriitikkoäänestyksen ykkössijat. Livenä yhtyeen tumma minimalismi ja kuiskauksesta kakofoniaan venyvä dynamiikka on hypnoottista. (MM)

Huun-Huur-Tu
(Perjantai 18:45-19:45 / Basement)
Näin tuvalaisen Huun-Huur-Tun ensimmäistä kertaa Helsingin Savoyssa vuonna 2003. Kokemus oli ällistyttävä. Neljä pientä miestä taikoi kurkuistaan mielikuvitukseni ylittäviä äänipuroja, joita yhtye kanavoi vuohennahkaluutuin ja hevosenkavioperkussioin. Esitys piirsi alitajuntaan rajattoman maiseman, jonka rinnalla pramea teatterisali tuntui irvokkaan kahlitsevalta kulissilta. Kun sama musiikki valtaa Nordenskiöldinkadun harjoitushallin, on kontrasti varmasti vielä sykähdyttävämpi. Miltä kuulostaa betoni, jota soittaa arotuuli? (HL)

Black Midi
(Perjantai 20:45-21:30 / Basement)
Nuori, vasta pari singleä Rough Tradelle tehnyt brittibändi on Sidewaysin parhaiten varjeltuja salaisuuksia. Alkuvuonna koettu keikka Oslon By:Larm-festareilla loksautti leuat auki. Yhtyeen äänekäs, hyperaktiivinen ja venkoileva post-punk tuo ehdottomuudessaan mieleen ainakin The Fallin ja Cardiacsin. (MM)

Chisu
(Perjantai 20:45-21:45 / Sideways Stage)
Uuden Soundin kannessa esiintyvä ja juuri Soundi-palkinnon pokannut Chisu on uudistunut sekä levyllä että myös livenä. Entisen bändin korvaa Sidewaysissa ensimmäisen keikkansa heittävä elektroninen trio, jossa Chisun lisäksi soittavat Jori Sjöroos ja Alpo Nummelin. (MM)

Suede
(Perjantai 22:45-00:00 / Sideways Stage)
Vielä muutama vuosi sitten ajatus Sueden festivaalikeikasta olisi käynnistänyt jaakobinpainin vaivautuneisuuden ja velvollisuudentunnon välillä. Nyt odotukset ovat kuitenkin kohtuuttoman korkealla. Viimevuotinen Night Thoughts osoitti bändin olevan intohimoisessa vireessä, Brett Anderson laulaa komeammin kuin koskaan, ja kevään konserttien kappalelistat ovat olleet kutkuttavan tasapainoisia. Yksikin näistä tekijöistä riittäisi perustelemaan konsertin arvon. Mutta nyt saatavilla ovat kaikki kolme. (HL)

Maustetytöt
(Lauantai 17:00-17:45 / Upstairs)
Kesän 2019 kuumin kotimainen bändi, sisarusduo Maustetytöt tarjoaa Leevi And The Leavings-vaikutteista, uudella twistillä sävytettyä indie-poppia. Näitä kaljasta ja pillereistä pokerinaamalla laulavia hurmaavia neitoja ei kannata missata. (ViS)

Magma
(Lauantai 17:45-18:45 / Black Box)
Proge-/taiderockin ystävien ei sovi missata 50-vuotiaan ranskalaispioneerin spektaakkelia, varsinkin, mikäli missasi kulttiyhtyeen edellisen Suomen-keikan Tavastialla 2017. Black Box on juuri otollinen paikka lähteä Magman kyydissä matkalle kohti Kobaia-planeettaa ja vaikuttua yhtyeen nerokkuudesta. (VeS)

Waste Of Space Orchestra
(Lauantai 21:30:22:45 / Black Box)
Ainutkertainen keikka! Synkän ja kokeellisen metallin mestarit Oranssi Pazuzu ja Dark Buddha Rising yhdistivät voimansa. Tuloksena on sekä äänenpaineeltaan että kokoonpanoltaan (10 muusikkoa) suuri kokemus, joka tulee tarjoamaan aistit täyttäviä ärsykkeitä niin korville kuin silmillekin. (MM)

Lisää luettavaa