Skotit sikiöasennossa – Haastattelussa keikalle saapuva Biffy Clyro

Biffy Clyron miehet tunnistaa paitamallista. James: t-paita, Ben: hihaton paita, Simon: mikä paita?

Lokakuun lopussa Helsinkiin keikalle saapuva Biffy Clyro vetäytyi kehutun Opposites-tupla-albuminsa jälkeen julkisuudesta, ja palaa nyt uudistuneena vahvalla Ellipsis-levyllään. Miehet riisuivat itsensä sekä suorittamisen paineista että vaatteistaan.

Teksti: Laura Vähähyyppä
Julkaistu alun perin Soundissa 6/2016

”Ehdin jo pelätä olenko kirjoittanut kaikki urani kappaleet”

Oppositesin jälkeen Biffy Clyron skottikolmikko päätti antaa seuraavan levyn kirjoittamiselle reippaasti aikaa. Jopa niin paljon, että uusien kappaleiden kirjoittamisen paine kasvoi kasvamistaan.

Kolmikko on selkeän vapautunut onnistuneen levytyssession jälkeen.

– Rupesin miettimään kappaleita jopa liikaa, ja aloittaminen muuttui huomattavasti tavallista vaikeammaksi. Lopulta vauhtiin päästyäni huomasin vanhojen maneerien kaikonneen, ja pystyimme oikeasti luomaan jotain uutta, yhtyeen laulaja Simon Neil huokaisee.

– Uskoisin, että Ellipsis kuulostaisi hyvin toiselta, jos olisimme vain jatkaneet työntekoa Opposites-kiertueen jälkeen.

Ensimmäistä kertaa Biffy Clyrolla ei ollut ainuttakaan kappaletta valmiina ennen kirjoitustauolle vetäytymistä. Pienen loman jälkeen nollasta aloittaminen ehti istuttaa miehiin epäilyksen siemenen.

– Ehdin jo pelätä, olenko kirjoittanut kaikki urani kappaleet, Ben Johnston tokaisee.

– Vielä studiossakin saatoin nähdä painajaisia mahdollisista epäonnistumisista, hän nauraa.

”Halusimme muistuttaa itseämme juuristamme ja siitä, millaista elämä oli ennen kuin olimme jatkuvasti tien päällä.”

Kolmikko Simon Neil, Ben Johnston ja James Johnston on viettänyt viimeiset vuodet kiertuekuplassa, kuten he itse ajanjaksoa kutsuvat.

– Vietimme aikaa kotona pitkästä aikaa. Halusimme muistuttaa itseämme juuristamme ja siitä, millaista elämä oli ennen kuin olimme jatkuvasti tien päällä. Se toi studiotilanteeseenkin samanlaista naiiviutta kuin ensilevymme aikaan, Ben kuvailee.

Edellisten levyjen menestyksen tuomat paineet toivat kolmikossa tällä kertaa esiin positiivisia puolia. Näyttämisen halu ja uudistuminen nousivat vahvoiksi teemoiksi jo kirjoitusvaiheessa.

– Moni on epäillyt vuosien varrella yhtyeemme mahdollisuuksia pitkään uraan. Kuulimme vihjailuja siitä, miten suosiomme kohta kääntyy laskuun. Päätimme näyttää näille tyypeille, että emme ole mikään yhden tempun yhtye, kolmikko nauraa.

Yhtye esittelee Ellipsis-levyllä itsestään aiempaa rokimman puolen. Bändi halusi vangita keikkojensa tunnelman albumilleen, ja antaa kuulijalle ”nyrkillä naamaan” -olon levyä kuunnellessa.

– Improvisoimme studiossa paljon, niinpä levy alkaakin vahingossa nauhoitetulla keskustelullamme. Kun emme asettaneet itsellemme rajoja löysimme soitostammekin uusia puolia. Näiden sessioiden jälkeen olimme kuin uudesti syntyneitä.

”Ennen vain paidattomina nähdyt skotit päättivät heittää siis loputkin rievut nurkkaan.”

– Pidimme hauskaa studiossa, vaikka levyn teko kovaa työtä onkin. Seitsemännen levyn kohdalla tiesimme jo, ettei levyn nauhoittaminen olekaan niin maagista ja ihmeellistä kuin teininä kuvittelimme.

Uudesti syntyneitä – jopa kirjaimellisesti. Miehet ovat levyn kannessa aataminasuissaan sikiöasennossa. Ennen vain paidattomina nähdyt skotit päättivät heittää siis loputkin rievut nurkkaan.

– Alastomuus ja sikiöasento kuvastavat uutta alkua jonka halusimme tällä levyllä ottaa, Ben aloittaa. – Halusimme yksinkertaisen, haavoittuvan ja kauniin kannen.

– Kansi on hyvin paljon sitä, mitä levyllä haluamme kuvata, ja muita latteuksia, miehet repeilevät.


Biffy Clyro keikalla Helsingin Jäähallin Black Boxissa 28.10.2016 (Facebook-tapahtumasivu)