”Soitin parin tunnin ajan Black Sabbathissa” – Jens Johansson kertaa uransa vaiheita Diosta Yngwie Malmsteeniin

Vanha kunnon Stratovarius julkaisi juuri ensimmäisen uuden albuminsa seitsemään vuoteen. Timo Isoaho jututti yhtyettä Soundiin 8/22, ja julkaisemme osan artikkelista nyt myös verkkopuolella. Kosketinsoittaja Jens Johansson muistelee jutussa vaiherikkaan uransa merkkipaaluja.
27.9.2022 10:55

Jens Johanssonin ura sai lentävän lähdön, kun hän liittyi malmölaiseen heavy metal -yhtyeeseen Silver Mountainiin vuonna 1982. Menneen neljän vuosikymmenen aikana Johansson on jättänyt puumerkkinsä monelle maineikkaalle albumille, ja Soundi päätti kysyä kosketinsoittajan muistoja liittyen muutamiin merkkiteoksiin.

Silver Mountain: Shakin’ Brains (1983)
”Olin parikymppinen, ja näihin aikoihin harkitsin vakavasti myös muita hommia. Mietin muun muassa meneväni yliopistoon. Tykkäsin kuitenkin kovasti myös soittamisesta, ja sitten lähdimmekin tekemään Shakin’ Brainsia göteborgilaiseen Ljudspåret-studioon. Nukuimme yöt patjoilla studion lattialla, ja kaikenlainen glamour loisti muutenkin poissaolollaan.”

Yngwie Malmsteen: Rising Force (1984)
”Nyt sitä glamouria alkoi jo olla… Tunsin Yngwien jo muutaman vuoden takaa, ja olimme myös soittaneet yhdessä. Sitten hän sai ison sopimuksen Polydor Recordsilta ja alkoi tehdä soololevyä USA:ssa. Samalla Yngwie tiedusteli minulta, että liittyisinkö hänen bändiinsä… Olihan se aikamoista lähteä parikymppisenä Los Angelesiin ja huomata olevansa rokkitähti. Teimme isoja kiertueita muun muassa Japanissa, ja meininki oli paikoin todella villiä.”

Dio: Lock Up The Wolves (1990)
”Platinamenestyksen jälkeen Ronnie James Dion ura oli hieman alamäessä, ja hän muun muassa erotti lähes koko bändinsä vuonna 1989. Hän pyysi minut uuteen bändiinsä, ja nauhoitimme yhdessä Lock Up The Wolves -levyn. Grunge oli juuri valtaamassa alaa raskaamman rockin kentältä, eikä Ronniellakaan tuntunut olevan ihan tarkkaa kuvaa siitä, mitä me olimme tekemässä. Ronnie liittyi takaisin Black Sabbathin riveihin vuonna 1991, ja minäkin soitin Sabbathissa parin tunnin ajan. Kävi nimittäin niin, että hän otti minut mukaansa mennessään treenaamaan Tony Iommin, Geezer Butlerin ja Vinny Appicen kanssa. Ronnie oli myös sitä mieltä, että minä voisin hoitaa koskettimet Sabbathin uudessa kokoonpanossa. No, session aikana ilmeni, että soittaisin koko keikan aikana vain yhden äänen, ja totesimmekin sitten yksissä tuumin, ettei palveluksiani taideta sittenkään tarvita.”

Rainbow: Memories In Rock– Live In Germany (2016)
”Olin nuorena kova Deep Purple– ja Rainbow-diggari, joten minulle oli kova juttu liittyä Ritchie Blackmoren uudelleen henkiin herättämän Rainbow’n riveihin. Kyllähän sitä tuli mietittyä ensimmäisten treenien aikana, että Johanssonin poika on taas kerran eksynyt mielenkiintoiseen paikkaan. Soitimme ensimmäisen konserttimme Saksassa kesällä 2016, ja keikka julkaistiin myöhemmin livetallenteena. Eka veto oli eka veto, emmekä tietenkään olleet vielä parhaimmillamme. Soitimme lopulta viitisentoista Rainbow-konserttia, ja loppua kohti homma alkoi sujua jo varsin mainiosti.”

Stratovarius: Survive (2022)
”Edellinen levymme Eternal ilmestyi vuonna 2015, mutta emme halunneet kiirehtiä uuden albumin kanssa. Ilmoitin yhtyeen muille herroille monta kertaa, että minun mielestäni Straton kannattaa julkaista uusi levy vasta sitten, kun käsissä on pakka todella kovia biisejä, ilman minkäänlaista täytemateriaalia. Survive on sellainen albumi!”

Teksti: Timo Isoaho
Lue koko haastattelu Soundista 8/22.

Lisää luettavaa