Toisen synti on toisen herkku – Mira Luoti poimii suosikkibiisinsä Haureuden valtatiel -uutuusalbumilta

Nana Simelius

Mira Luodin toinen sooloalbumi julkaistiin tänään. Päiväkirjamainen Haureuden valtatiel summaa tiedotteen mukaan Miran elämän muutaman viimeisen vuoden, ja mitä musiikilliseen ilmeeseen tulee, artisti on siirtynyt sujuvasti kohti entistä popimpia sävyjä.

Pyysimme Miraa listaamaan omat biisisuosikkinsa uutuuslevyltä, ja alta voi katsoa, mitkä viisi kappaletta ovat (ainakin tällä hetkellä) artistin omia valioyksilöitä tuoreen albumin tarjonnasta. Esimerkiksi tuo ylin poiminta on sanoituksiltaakin varsin hauska: Mira laulaa siitä, miten alkaa kyllästyttää, kun ihmiset sekoittavat hänet vuoroin Eriniin, Kaija Koohon tai PMMP-toveri Paula Vesalaan. Ja se kappale menee näin:

Matti, Iivari, Risto ja Aarne

”Tässä mä oon!
Lähdin reppureissulle omalta keikalta. 1 vuorokausi vapaalla. Irtiotto!
Junalippu, check. Reppu selkään ja menoksi. Junat rikki.
Pääsin täpötäyteen bussiin. Vierustoveriksini valikoitui nuorekas nahkamummo. Reissu meni kuin siivillä meidän kikatellessa. Maanantaina studiolle, ja reissustani syntyi biisi.”

Kännissä

”Biisin säveltänyt ystäväni soitti minulle sika-aikaisin aamulla: ’Oliko meillä tänään sessio?’
’Ei ole’, vastasin.
’Aivan’, kuului puhelimen päässä. ’No mutta nähdään sitten kun meillä on seuraavaks studiohommia!’
Meni hetki. ’Tein biisin. Tykkäisitköhän siitä?’
Hmmm. Tuli pala kurkkuun. Tykkään.
Kertsi oli valmiina. Aihe oli selvä. Se on arka aihe, joka jatkuvasti pyörii ympärillämme. Niin, se on jokaisen oma valinta juoko vai ei.”

Tukholmaan

”Mä rakastan risteilyjä.
Olen fiilistelijä, ja saan iloa pienistä asioista.
Ei tarvitse poistua kotoa edes kauas, jotta pystyy näkemään kaikkea kaunista ja kokemaan vapauden tunteen.
Keikat laivoilla on fantastisia.
Mua ahdistaa useasti.
Rentoudun ja vapaudun yhtä helposti kuin ahdistun.
Tässä biisi kuvastaa kaikkea tätä.”

Haureuden valtatie

”Toisen synti on toisen herkku.
Olen elämäni varrella asettanut itselleni lukuisia rajoja ja sääntöjä.
Pitää jumpata tietty määrä, ei saa syödä viljoja, pitää käyttää portaita, aina pitää olla siistiä, ei saa juoda alkoholia, ei saa syödä kuuden jälkeen illalla… Lista on loputon.
Ja jo seuraavassa hetkessä hissi on näppärä, iltapala on hyvin tärkeä, jumppaa kun huvittaa, älä kulje koko ajan rätti kädessä.
Kaikki, mikä tuntuu itsestä hyvältä juuri sillä hetkellä, tee niin.
Biisi tarvitsi paljon tekstiä ja sitä tuli. Nää on niitä, joissa sukat pyörii jaloissa jo tekovaiheessa, kun tietää, että tästä tulee niin kova livenä!
Tähän voi purkaa koko viikon tai vaikkapa kuukauden patoutuneet tunteet.”

6–0

”Jos joku ei vielä tiedä, mun lapsella on synnynnäinen sydänvika. Hänen sydämensä on pysähtynyt useamman kerran. Olen kuitenkin saanut pitää hänet. Hän nukkuu useasti vierelläni, haluan kuulla hänen tuhisevan, jotta voisin itse nukkua levollisina tietäen, että hänellä on kaikki hyvin.
Iltaisin hukun pusuihin ja aamulla kun pieni käkkäräpääni herää, hän sanoo: olet äiti ihana, rakastan sua ja saan aamuhalin.”